BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Blij

Het is zomer en ik ben blij. Blij en verwonderd. De eerste handdruk, na een periode van coronamaatregelen, is alweer een paar weken geleden. Iemand stak de hand uit en ik nam hem aan. Dit keer geen box- of elleboogbegroeting. Een spontane knuffel van een goede bekende toen ik haar een cadeautje gaf. We hebben het weer een beetje teruggekregen. Laatst vroeg iemand mij: 'Wat denk jij, krijgen we weer een volgende coronagolf?' Ik wil dat blije gevoel vasthouden en zei dat we positief moesten denken.

Blijdschap en verwondering dat kan zo maar gebeuren. Neem nou onze tien kuikentjes. Acht daarvan kwamen uit een broedmachine. Vijf van de acht komen uit Hollum. Gekocht als ei bij de eendenvijver. Broedeieren zijn heel duur, zei de meneer van de prachtige vogelplek in het Hollumerbos. Dus hebben wij een stevige duit uit de broekzak gehaald. Heel behoedzaam hebben we eieren uit het daarvoor bestemde bakje gezocht. En daar gingen we met ons doosje van zes op schoot, op weg in de auto, naar Nes.

Samen met zes eieren van onze kippen gingen ze diezelfde avond nog in de broedmachine. De spanning steeg met de dag. We waren even bijna de tel kwijt. Wanneer komen de eieren uit? 21 dagen, misschien iets eerder dit zijn kleine eitjes. En… komen ze wel uit? De Hollumers kwamen allemaal uit, al heeft één het uiteindelijk niet gered. Een ander kuikentje had spreidpoten. Die moet een brace, zei Girbe, hij wist dat want hij heeft landbouwschool gedaan, anders redt hij het niet. Met een klein stukje postelastiek, waarin twee inkepinkjes werden aangebracht kreeg de kleine Calimero zijn pootjes weer in het gareel. Een wonder!

Van de zes eieren van onze kippen, de Nessemers, waren er drie niet bevrucht. Ik denk dat onze haan wat oud begint te worden. Dat werd nog bevestigd door onze eigen authentieke broedkip die enkele dagen later van haar zes bebroede eieren ons twee kuikentjes liet zien.

Omdat echte kloekliefde van onschatbare waarde is heeft deze kip, die we vanaf nu Afke noemen, alle weeskuikentjes onder haar hoede genomen. Ze pasten allemaal onder haar veren. Afke's tiental. En blij dat ze was! Vijf Hollumers en vijf Nessemers.

En nu maar afwachten… Hoeveel hanen… Mocht er iemand zijn die over enkele weken een haan wil hebben. Laat het even weten. Je kunt kiezen. Een Hollumer of een Nessemer.

Gonneke Braakman 

Roadtrip door Frankrijk
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 30 mei 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.deamelander.nl/

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier