Al op jonge leeftijd interesseerde ik me voor geschiedenis. Toen ik pas kon lezen, begon ik met het lezen van de reeks stripboeken 'Van nul tot nu'. In vijf delen wordt de geschiedenis van Nederland in stripvorm verteld. Op een komische en toegankelijke manier leren kinderen via deze reeks de geschiedenis kennen. Na deze stripverhalen was mijn interesse gewekt en ging ik meer geschiedenisboeken lezen. Ook werd ik me bewust van het verleden van mijn familie en omgeving. Als ik vragen had, kon ik bij mijn oma Roep terecht.
Dankzij de verhalen van mijn oma raakte ik geïnteresseerd in mijn eigen familiegeschiedenis en later ook in de geschiedenis van Ameland. Gedurende mijn middelbareschooltijd in Dokkum bezocht ik vaak het streekarchief om onderzoek naar Ameland te doen. Ik verzamelde oude foto's, boeken over het eiland, stambomen, enz. En zo ontstond het begin van mijn collectie over het Amelander verleden. Ondertussen ontdekte ik dat de reeks 'Van nul tot nu' was geschreven door Thom Roep, voormalig hoofdredacteur van de Donald Duck. Hij bleek van de Amelander familie Roep af te stammen en is een ver familielid. Grappig welke invloed zijn boeken op mijn interesse hebben gehad. Dit heb ik later ook zijn zus verteld. Wat een toeval!
Vanwege de vele vissers en zeemannen in mijn stamboom ging ik me voor de maritieme geschiedenis interesseren. Niet alleen de maritieme geschiedenis van Ameland maar ook Friesland en Nederland hebben mijn belangstelling. Vanuit deze interesse bezoek ik met een stel vrienden een aantal keer per jaar plaatsen in Nederland met een maritieme connectie. Nederland heeft een rijk maritiem verleden dus er zijn vele plaatsen die we kunnen bezoeken. Als we een plaats bezoeken, zoeken we naar de maritieme sporen: een haventje, oude gebouwen met geveltjes, museum met scheepsportretten, oude schepen, enz.
Door de corona-maatregelen was het tijdelijk even gedaan met de uitstapjes. Tot twee weken geleden. Toen bezochten we de Hanzesteden Zutphen en Deventer. Dit zijn twee prachtige, historische steden met oude huizen, kerken, gezellige marktpleinen en interessante musea. In het hartje van Zutphen staat het Hof van Heeckeren. Hierin is het Stedelijk Museum gevestigd. Het Hof van Heeckeren dankt zijn naam aan Walraven van Hekeren van Nettelhorst die in 1617 van drie woonhuizen een adellijk stadshuis maakte. Toen ik dit las, ging er een belletje rinkelen: hé is Walraven van Heeckeren niet de voormalige burgemeester van Ameland? Misschien stamt hij wel van deze man af?
Bij thuiskomst heb ik dat even gecheckt en onze burgemeesters Van Heeckeren stammen inderdaad van deze man af. Ook weer zo'n toevalstreffer. Er lopen heel veel draadjes van het verleden naar het heden. Zo ook naar de eerste drie burgemeesters van Ameland: Van Heeckeren. In Nes staat aan het Vermaningspad nog het Freule Huuske waar de nazaten van deze familie hebben gewoond. Het huis is nog altijd in de familie. Wie weet, loopt hier nog eens iemand uit Zutphen e.o. langs die denkt 'Hé, Van Heeckeren, dat is een bekende naam!' Zo kan het natuurlijk ook.
Jacob S. Roep