BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Voorjaarskriebels

Het is april en dat betekent voor mij al jaren een bomvolle maand. Het is namelijk de periode van de grote klassiekers in het wielrennen. Zoals de meeste van jullie wel weten, verdien ik tegenwoordig mijn geld als wielerjournalist. Nu ik fulltime de koers achterna reis om verslag te doen, merk ik pas hoe alderoädgrieselekst snel deze weken voorbijschieten. En dan heb ik nog een relatief 'rustig' voorjaar. Er waren weleens voorjaren bij dat ik op vier weken tijd de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik bezocht. Deze maand blijft het bij de wedstrijd die in dat rijtje ontbreekt: Parijs-Roubaix op zondag 17 april.

Komende maand staat er weer een leuke trip op mijn voorlopige schema. De Giro d'Italia begint dit jaar in Budapest, Hongarije. Zoals het er nu voor staat reis ik op woensdag drie mei die kant op en kom ik de maandag of dinsdag erna weer thuis. Onder meer Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin staan er op de startlijst, dus voor ons als Nederlands wielermedium is dat een belangrijke afspraak. Mochten zij het in deze drieweekse wedstrijd goed doen, dan vliegen we mogelijk ook de laatste week nog naar Italië. Leuke werkvooruitzichten, maar genieten van de bloeiende natuur in het voorjaar zit er niet in.

Dat was het wat betreft de goed-nieuws-show. In mijn vorige column kwamen twee zaken bijeen die nu opnieuw het nieuws beheersen. Laat ik beginnen bij Thierry Baudet, de politiek leider van Forum voor Democratie. In de laatste Van de Melkboer heb ik op niet misverstane wijze kenbaar gemaakt wat voor een malafide politicus ik dat vind. Wat schept mijn verbazing: Baudet heeft aangekondigd na de zomer vijf basisscholen te openen. Hij wil een soort eigen zuil in de Nederlandse maatschappij creëren, waarmee hij de zo door hem genoemde woke indoctrinatie wil tegengaan. Aan een aantal regels wil hij niet meedoen.

Baudet wil naar een wat hij noemt 'klassieke school'. Hij wil veel mannelijke docenten en jongens en meisjes scheiden. Ze moeten net als vroeger schooluniformen dragen, naar klassieke muziek luisteren en het vak Latijn zouden ze vanaf vier- of vijfjarige leeftijd ontvangen. Dit is dezelfde politicus die pro-Vladimir Putin is en oordeelt dat de misdaden die Rusland begaat in Oekraïne 'wel meevallen' en 'mild' zijn. Ik krijg er de kriebels van bij het horen van dit soort waanideeën. Eng is het. Wie bij geschiedenis goed heeft opgelet, weet dat Adolf Hitler in 1933 de eerste Reichsschule opende met soortgelijke kernpunten.

Baudet zelf heeft het altijd over het wakker schudden van Nederland. Gelukkig lijkt Nederland juist wakker en begint een aantal van zijn vertrouwelingen af te haken. Voor diegene die dit leest en nog steeds denkt: 'Je zit ernaast, Youri'. Dat mag je vinden, dat is het recht op vrije meningsuiting. Maar knoop wel in je oren, want ik heb je gewaarschuwd: deze man is een gevaar voor de vreedzame samenleving die we in Nederland hebben. Laten we er vooral met z'n allen zo veel mogelijk aan doen om die samenleving intact te houden. Ik hoef niemand uit te leggen wat er gebeurt als er groepen lijnrecht tegenover elkaar staan.

Wat dat betreft hoef je alleen maar te kijken wat er in Oekraïne gebeurt. De door Baudet zo opgehemelde 'goede man' Putin, is verantwoordelijk voor de massale slachtingen in Noord-Oekraïne, nu de Russen zich hebben teruggetrokken en een weerzinwekkend spoor van dood en verderf achterlieten. Vrouwen verkracht en verbrand, afgehakte ledematen, onschuldige burgers zo maar van de fiets geschoten, een niets vermoedende automobilist platgewalst met een tank en vastgebonden mensen een kogel door de kop gejast.

Het dodenspoor dat de Russische troepen achterlaten is walgelijk. Op grote schaal begaat het leger van Rusland oorlogsmisdaden. Ze zijn zo gruwelijk en onbegrijpelijk, dat ik het knap vind dat de NAVO zich nog steeds niet bemoeit met het conflict. Na het zien van alle beelden ben ik verafschuwd door wat er is gebeurd en krijg ikzelf bijna wraakgevoelens. Je houdt bijna niet voor mogelijk dat dit is gebeurd in een Europees land anno 2022. Hopelijk weet het Oekraïense leger de agressor met de staart tussen de benen terug naar Moskou te sturen. Ze houden al zo lang knap stand en lijken Kiev met succes te hebben verdedigd.

Ook van die bewuste beelden met honderden lijken in de straten van de dorpen ten noorden van de Oekraïense hoofdstad bezorgen me kriebels dit voorjaar. Je moet je voorstellen dat Ameland wekenlang bezet wordt door een ander land. Dat iedereen die je kent en liefhebt voor de leuk wordt verkracht, gemarteld en doodgeschoten. En dat hun lijken – alsof ze niets waard zijn – dagen- en zo niet wekenlang voor je huis op straat liggen. Ondenkbaar. Ik las ook dat Ameland plek biedt aan Oekraïense vluchtelingen en de eersten hier zelfs al zijn. Laten we ze een warm welkom geven, ze hebben het al moeilijk genoeg.

Wie weet vinden ze hun troost wel in de Amelander natuur tijdens het immer prachtige voorjaar. Want ondanks alle ellende op de wereld, moeten we toch ook vooral het mooie van onze planeet blijven waarderen. Plezier maken met elkaar, genieten van een biertje tijdens Koningsdag, ouwehoeren met het gezin tijdens de meivakantie, ravotten tijdens de wandeltocht op zondagmiddag tussen de dartelende lammetjes en de duikelende kieviten. Even weg van alle sores, even dichtbij jezelf. Geniet van het voorjaar, want onthoudt:

In de lente gaat alles naar de knoppen, maar dat is tóch geweldig. 

Gasten gaan voor… alles?
Tijd voor een andere tijd

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 24 mei 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.deamelander.nl/

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier