BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Amelander bierbrouwerij

Sinds een aantal jaren brouwt Doeke Visser Amelander bier aan de Smitteweg in Ballum. De bierbrouwerij is een ambachtelijke brouwerij. Dit houdt in dan er vóór en tijdens het brouwproces niet wordt ingegrepen bij het brouwen. Het Amelander leidingwater wordt voor het brouwproces ook niet aangepast.

Per brouwsessie wordt er ongeveer 75 liter bier geproduceerd. Dit heeft als gevolg dat biertjes van verschillende brouwdata wel smaakverschil kunnen hebben. Toch streef hij ernaar het produkt zo constant mogelijk te houden qua smaak, geur en kleur.

Amelander Cranberrybier wordt gebrouwen met Amelander Cranberries. Deze cranberries worden in de duinen bij Ballum geplukt. Ze worden geselecteerd en zorgvuldig schoongemaakt zodat alleen de beste Cranberries in het bier komen. 

De Cranberry geeft het bier een frisse, fruitige en een stevige, bittere smaak. Door de Cranberries krijgt het bier een robijnachtige kleur. Ze worden tijdens het kookproces (tijdens het brouwen) aan het bier toegevoegd.

Het Amelander tarwebier is een heerlijk fris, fruitig en troebel bier voor de warme zomerdagen. Een biertje dat gebrouwen wordt met 50 % tarwemout. Hierdoor krijgt het bier zijn karakteristieke smaak. Dit biertje wordt alleen voor het zomerseizoen gebrouwen en zal ook niet het hele jaar door verkocht worden.

Het Amelander Tripelbier is een heerlijk smaakvol en stevig volmoutig biertje. Dit houdt in dat er tijdens het brouwproces geen suiker wordt toegevoegd. Alle vergistbare suikers komen uit de mout. Tijdens het bottelen wordt er wel suiker (bottelsuiker) toegevoegd om koolzuur in het bier te krijgen.

De naam komt voor uit het gegeven dat Ameland heeft vier dorpen. Hollum, Ballum, Nes en Buren. Van oorsprong hadden de Amelanders namen voor de inwoners van de verschillende dorpen. Zo had je de "Hollumer Gromkes", de "Nesser Fieken", de "Buremer Turken". De inwoners van Ballum werden de "Ballumer Sappen" genoemd.

De tekening op het etiket verwijst naar het "Van Camminghaslot" dat vroeger in het dorp Ballum stond.


Amelander Bierbrouwerij

Smitteweg 6, Ballum
Telefoon: 0519-554365
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
WWW: amelanderbier.nl/ 

 


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier