BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Het wordt koud buiten, de regen slaat tegen de ruiten en het wordt eerder donker. De herfst is al begonnen en dat betekent dat een sjaal, trui en een muts echt nodig zijn als u zich naar buiten begeeft. Wat is er nu warmer en fijner om te dragen dan iets van wol, die houdt u warm bij alle herfst-en wintertemperaturen. Het beste kunt u natuurlijk de Amelander wol dragen die sinds 2019 als Amelands Produkt gecertificeerd is. De wol die voor de Amelander wol gebruikt wordt komt van drie verschillende kuddes die het overgrote deel van het jaar buiten lopen en heerlijk op de Amelander kwelders grazen.

De goede omstandigheden waarin de schapen verkeren op de zilte Amelander weiden is terug te zien in de kwaliteit van de wol. Het duurzaam produceren van wol en garens staat voorop en alles aan de wol en het productieproces is zo biologisch en natuurlijk mogelijk. De wol is prachtig van structuur en goed te gebruiken voor een unieke warme winter trui, mutsen en sjaals.

Shop lekker egen
Als u ook wilt breien met de echte Amelander wol of warm wil blijven deze herfst en winter, op deze punten is de wol te koop:

Bezoek aan atelier op Ameland uitsluitend op opspraak:
Willibrordusstraat 14a
9164 KV Buren Ameland
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Amelander honing

Een uniek Amelander product zijn de honing en kaarsen van Amelander imker Jan Botte Wijnberg

Het mooie Ameland met haar vele natuurgebieden heeft een prachtige diversiteit aan bloeiende planten, bloemen en bomen. Op al die geurende en bloeiende pracht komen veel bijen af en er zijn dan ook verschillende imkers op het eiland. Imker Jan Wijnberg uit Hollum heeft vele bijenvolken in korven die hij in de zomer maanden op verschillende plekken op het mooie eiland plaatst. De Amelander bijen maken een zachte, zoete, ietwat zilte honing van de bloeiende planten uit dat kenmerkende gebied waar Jan dan de korven heeft geplaatst. De bezige bijen maken onbetwist de heerlijkste lamsoorhoning, Galgesloat heuning en vele andere unieke soorten honing.


Honingmakerij Wijnberg 

Zuiderlaan 6, Hollum
Telefoon: 0519-554181
E-mail: 
WWW:

Amelander lamsvlees en natuurrundvlees Ytsma

In het centrum van het mooie pittoreske dorpje Buren bevond zich altijd de supermarkt met de prijswinnende en zeer uitgebreide slagerij. Hoewel de supermarkt er niet meer is, verwerkt slager Dennis nog steeds op ambachtelijke wijze het Amelander lams- en rundvlees. De lammeren grazen op de zilte weiden op het prachtige uitgestrekte vennoot, grenzend aan de zee. Zij verkrijgen daarmee de veel geprezen ‘pré salé’ smaak. Naast het lamsvlees verwerkt hij ook uniek natuurrundvlees van de Hereford koeien die het hele jaar in het natuurgebied tussen Nes en Ballum hebben gelopen.

Het zijn bijzondere producten waar deze bevlogen slager met uitzonderlijke kwaliteiten, graag mee werkt.


Ambachtelijke slagerij Dennis IJtsma

Hoofdweg 4, Buren
Telefoon: 0519-542073
E-mail: 
WWW:

Amelander aardappelen

Op een steenworp afstand van de zilte Waddenzee aan de rand van het prachtige dorpje Nes verbouwt Martijn Beijaard elk jaar zijn Amelander aardappelen. Tussen de groene weilanden waar de paarden en schapen grazen ploegt hij een halve hectare vrij en poot daar in de lente het aardappelras Frieslander. Deze heerlijke echte Amelander aardappelen van aardappelhandel de Suihoek worden vanaf begin juli gerooid en met veel grote en kleine helpende handen met de hand gezocht. Deze echte unieke Amelander piepers zijn heel geschikt om te koken, te bakken, voor stamppot, voor salades of om te poffen. Kortom een heerlijke veelzijdige smaakvolle aardappel.


 Aardappelhandel De Suihoek

 

Reeweg 16, Nes
Telefoon: 062094722
E-mail: 
WWW:

Amelander bierbrouwerij

Sinds een aantal jaren brouwt Doeke Visser Amelander bier aan de Smitteweg in Ballum. De bierbrouwerij is een ambachtelijke brouwerij. Dit houdt in dan er vóór en tijdens het brouwproces niet wordt ingegrepen bij het brouwen. Het Amelander leidingwater wordt voor het brouwproces ook niet aangepast.

Per brouwsessie wordt er ongeveer 75 liter bier geproduceerd. Dit heeft als gevolg dat biertjes van verschillende brouwdata wel smaakverschil kunnen hebben. Toch streef hij ernaar het produkt zo constant mogelijk te houden qua smaak, geur en kleur.

Amelander Cranberrybier wordt gebrouwen met Amelander Cranberries. Deze cranberries worden in de duinen bij Ballum geplukt. Ze worden geselecteerd en zorgvuldig schoongemaakt zodat alleen de beste Cranberries in het bier komen. 

De Cranberry geeft het bier een frisse, fruitige en een stevige, bittere smaak. Door de Cranberries krijgt het bier een robijnachtige kleur. Ze worden tijdens het kookproces (tijdens het brouwen) aan het bier toegevoegd.

Het Amelander tarwebier is een heerlijk fris, fruitig en troebel bier voor de warme zomerdagen. Een biertje dat gebrouwen wordt met 50 % tarwemout. Hierdoor krijgt het bier zijn karakteristieke smaak. Dit biertje wordt alleen voor het zomerseizoen gebrouwen en zal ook niet het hele jaar door verkocht worden.

Het Amelander Tripelbier is een heerlijk smaakvol en stevig volmoutig biertje. Dit houdt in dat er tijdens het brouwproces geen suiker wordt toegevoegd. Alle vergistbare suikers komen uit de mout. Tijdens het bottelen wordt er wel suiker (bottelsuiker) toegevoegd om koolzuur in het bier te krijgen.

De naam komt voor uit het gegeven dat Ameland heeft vier dorpen. Hollum, Ballum, Nes en Buren. Van oorsprong hadden de Amelanders namen voor de inwoners van de verschillende dorpen. Zo had je de "Hollumer Gromkes", de "Nesser Fieken", de "Buremer Turken". De inwoners van Ballum werden de "Ballumer Sappen" genoemd.

De tekening op het etiket verwijst naar het "Van Camminghaslot" dat vroeger in het dorp Ballum stond.


Amelander Bierbrouwerij

Smitteweg 6, Ballum
Telefoon: 0519-554365
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
WWW: amelanderbier.nl/ 

 


Amelander oesters, harderfilet en zeebaars

Golven omspoelen al eeuwen het eiland Ameland en door het immer aanwezige tij valt een groot gedeelte van de, doorgaans aan het oog onttrokken, rijke zeebodem droog.  Op deze momenten, met de meeuwen als luidruchtige getuigen, verandert het wad in een waar zeebanket. Heerlijke Amelander oesters en kokkels worden door vissers geraapt voor in de winkel van visboer Hendrik Metz. In de traditionele staande netten op het wad en de Noordzee worden de prachtig zilver geschubde Amelander zeebaars en harder gevangen. De vissen zwemmen en spartelen bijna letterlijk de viswinkel in, zo proef je de smaak van de zee op je bord.

Naast de Amelander Harder verkoopt Vishandel Metz vele soorten verse vis.


Vishandel Metz Nes

Reeweg 27, Nes
Telefoon: 0519-542017
E-mail: 

Vishandel Metz Hollum

Oranjeweg 10, Hollum

Telefoon: 0519-542017
E-mail: 

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier