BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Algemeen Belang Ameland Piet IJnsen wil de Stelp 2.0 door bouwfase leiden

In 2022 zal het 60 jaar geleden zijn dat Wim de Boer namens Algemeen Belang Ameland plaats nam in de Gemeenteraad. In hetzelfde jaar was begin maart de partij opgericht: een plaatselijke partij zonder binding met religie of landelijke politieke partij. Het is daarmee verreweg de oudste plaatselijke groepering in de Amelander politiek. Het brengt een zee van ervaring met zich mee, dat is duidelijk als ik tegenover Piet IJn-sen plaats neem en hem vraag de pijlers, zoals ze voor ons liggen toe te lichten. Hij is als geen ander op de hoogte van lopende politieke zaken. Algemeen Belang Ameland had en heeft nog steeds als doel om heel dicht bij de belangen van de kiezers te blijven. In het begin van zijn raadsperiode in 1962 verwoordde Wim de Boer zijn grote zorgen over de kustdefensie rond Hollum en het is nu weer een hot item voor de ABA-raadsleden.

Gedurende het lange bestaan van de belangengroepering heeft ABA zich altijd ingezet voor behoud van de historische rechten op medegebruik van de natuur. His-torische gebruiken, zoals die eeuwenlang beoefend werden door de Amelander bevolking. De huidige fractievoorzitter Jan Wijnberg, naast raadslid ook imker en recreatief visser zag in de loop van de jaren de rechten van de Amelanders afnemen. Vandaar dat ABA in samenwer-king met Ameland één op maan-dag 31 januari kwam met een amendement om met de meeste nadruk te pleiten voor het be-houd historisch medegebruik. Op de nieuwe kieslijst vindt de kiezer op nummer één Piet IJnsen, die zijn ervaring en energie wil inzet-ten om de ouderenhuisvesting, de Nieuwe Stelp, in deze komen-de raadsperiode te realiseren. Duurzaamheid is ook een onder-werp waarop zijn focus ligt. Op nummer twee staat ondernemer Dennis Engels, die vanuit zijn ondernemerschap de belangen van het Amelander midden- en kleinbedrijf wil bewaken. Op drie vinden we Jan Wijnberg, die van plaats wisselt met Dennis Engels. Jan zet zich als raadslid sinds jaar en dag in voor het behoud van de Amelander gebruiken. Op num-mer vier staat Robin Oud uit Bu-ren, die deskundig is op financieel gebied.

Pijlers

1.Bereikbaarheid

De huidige vaarverbinding is van groot economisch belang, daar-om vindt ABA dat het huidige baggerbeleid moet blijven be-staan voor de vaargeul Holwerd-Ameland, zolang er nog geen zicht is omtrent nieuwe besluit-vorming over de af- en aanvaart, waarover een studie loopt van Rijkswaterstaat. Tot aan dat mo-ment moet de huidige veerdienst optimaal kunnen worden uitge-voerd. Dit moet scherp in de ga-ten worden gehouden door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit geldt óók voor de vaargeul ter ontsluiting van de Ballumerbocht in verband met de inzetbaarheid van de reddings-boot en verder moet er geen snelheidsbeperking zijn voor lokale vissers en maritieme dienstverleners in de vaargeul Molengat. Het initiatief tot ont-wikkeling van de Amelander Veerdienst en de concessieverle-ning in 2029 wordt door ABA met grote belangstelling gevolgd. De nieuwste gepresenteerde onder-zoeken van RWS geven aan dat er reële mogelijkheden zijn dat ver-trek- en aankomstlocaties kunnen wijzigen.

2.Vervoersvisie

Er is een gevoel ontstaan dat er meer gebruik gemaakt wordt van de auto door onze gasten in de afgelopen jaren. Er moet een vorm worden verzonnen om het autogebruik te verminderen en/òf om minder auto’s naar het eiland te vervoeren. ABA is van mening dat het belangrijk is om de randvoorwaarden voor de gast aantrekkelijker te maken om de auto te laten staan. Te denken valt aan meer parkeergelegenheid in Holwerd. Interessant is het concept op Norderney: daar is het de gast toegestaan om de auto mee te nemen tot aan de verblijfsaccommodatie, zoals bungalow of hotel, maar hij moet dan op de fiets verder. Zo wordt het autogebruik tot een mini-mum beperkt.

3.Huisvesting

Er is een enorme stap gezet met het realiseren van huisvesting op het eiland in de afgelopen raads-periode op grond van besluit-vorming in de vorige raadsperio-de. De locatie van de huidige Stelp (nu nog eigendom van Kwa-drant) zal straks na de verplaat-sing van de bewoners, aankoop en sloop vrijkomen. ABA steunt het plan om het gebied in te rich-ten voor sociale woningbouw en vrije kavels, waarbij ook gedacht kan worden aan andere woon-concepten, zoals begeleid wonen en voor mensen met een smallere beurs.

4.Toerisme

De instroom van toeristen liep gedurende de afgelopen corona-jaren anders dan voorheen. Ne-derlanders gingen in eigen land met vakantie, de verhuur is daar-door goed op peil gebleven. Zal het zo blijven nu Corona terrein verliest? ABA pleit ervoor om te komen tot een balans tussen natuur en de druk op het eiland. Maar wie bepaalt waar die balans ligt? Niet alles kan gaan ten koste van de leefbaarheid van de inwo-ners. Nieuwe ontwikkelingen van grootschalige locaties worden niet meer toegestaan. Er zijn nog wel locaties in eerdere vastge-stelde bestemmingsplannen, zoals de locatie van het voormalig zwembad aan de Strandweg in Nes.

5.Duurzaamheid

Piet IJnsen: ‘Ameland wil vijftien jaar voorop lopen in duurzaam-heid en al in 2035 energieneu-traal zijn. Dat ondersteunen wij van harte. Er wordt hard gewerkt aan de ‘energierotonde’ bij de Ballumerbocht. Daar verrijst een zonnepark in een samenwerking met Gemeente, AEC en Wet-terskip. Het zal o.a. stroom leve-ren voor opslag in de vorm van grootschalige batterijen. Er wordt nagedacht over een vergister voor onder andere rioolslib uit de zuiveringsinstallatie, groente- en fruitresten en swill (recyclebaar keukenmateriaal en etensresten vanuit de horecabedrijven), waar-voor de opgewekte stroom ge-bruikt zal worden. De vergister, met toevoeging van waterstof, produceert van dit afval groen gas. Op dit moment lopen hier-voor Europese subsidietrajecten, alle projecten kunnen los van elkaar worden gerealiseerd. Het is een ingenieus project! Daarnaast lopen nog andere (activiteiten) onderzoeken om te komen tot de koploperspositie, zoals geother-mie en het programma aardgas-vrije wijken.

6.(Ouderen)zorg

Piet IJnsen: ‘Ik moet bekennen dat ik weleens wakker heb gele-gen van dit onderwerp. Het speelt al sinds 2004. De huisvesting van ouderen op ons eiland is zó be-langrijk, het kunnen blijven wo-nen op het eigen eiland van de wieg tot het einde van ons leven hoort bij de Amelanders. In de afgelopen raadsperiode is de bouw van de Nieuwe Stelp in een beslissende fase gekomen. Op dit moment legt de architect de laat-ste hand aan de tekeningen. De nieuwbouw zal bestaan uit twaalf zorgappartementen in een prik-kelarme omgeving met daarbij een huiskamer, 32 woon-zorg-appartementen en vier zorgstu-dio’s voor eerstelijns zorg. Ik ben erg blij met het prachtige ont-werp, waarin je in het kappenplan de kenmerken van de bouw van de woningen in Hollum terugziet. In dit vroege stadium wordt een contract gesloten met bouwbe-drijf Dijkstra-Draaisma, dat is uitgekozen door het bouwteam. Dit is om op voorhand te realise-ren hoe het best het bouwplan kan worden
ingestoken, zodat daardoor bouwkosten verminderd kunnen worden. Ook het vervolgtraject kan daarmee worden versneld. Het betekent een upgrade voor de ingang van Hollum aan de Oranjeweg. De Nieuwe Stelp en het al bestaande sportcomplex en het sociaal cultureel centrum Ons Hol zullen wederzijds elkaar posi-tief beïnvloeden.

7.Eilander gebruiken

Jan Wijnberg: ‘In het verleden is aan ons als eilanders bij het van kracht worden van de Wet Natura 2000 beloofd dat gebruiken uit het verleden voor eilanders be-houden zouden blijven. Toch zijn een aantal gebruiken alsnog ver-boden. Dit betreft o.a. het vissen met een hoekwant, recreatief vissen met een netje op platvis, en het zogenaamde botkloppen 500 meter uit de kust. Wij wen-sen nadrukkelijk het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voed-selkwaliteit daarop aan te spre-ken en te bewerkstelligen deze verboden terug te
draaien. Ook willen we voorko-men dat er verdere beperkingen opgelegd worden op het plukken van bramen en cranberry’s en de traditionele jacht, dat de toegang naar en op het Wad behouden blijft voor de traditionele vissers en dat wad-excursies, pieren ste-ken, mossels en kokkels rapen behouden blijft en dat er geen Toegangsbeperkingsbesluit (TBB) wordt opgelegd op de buitendijk-se kwelders aan de wadkant van Ameland (bv. de Feugelpôlle). Het Noordzeestrand moet vrij toe-gankelijk blijven buiten het broedseizoen betreffende het strand-rijden door de eilanders zodat er vervolgens draagvlak ontstaat voor het Uitvoerings-programma Agenda 2050.

8.Sport

Piet IJnsen: ‘ABA is van mening dat de aanbieding van sportmo-gelijkheden moet worden afge-stemd op de vragen/behoeften vanuit de bevolking. Is er behoef-te aan nieuwe sporten en wat betekent dat dan voor de sport-accommodaties en sportcom-plexen? De sportaccommodaties zijn wat gedateerd en niet duur-zaam. Er loopt een onderzoek en we volgen dat belangstellend. Sporten is goed voor de mens, dat geldt ook voor onze gasten. De sportevenementen hebben een grote aantrekkingskracht op onze gasten. Ameland als sportei-land ondersteunen we!

Tijd voor keuzes, tijd voor ons, Stem lijst 2.

Amelandfoto-ABA-1klein


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier