BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

De VVD Ameland wil haar bijdrage leveren aan een stabiel openbaar bestuur.

‘In 2018 heb ik me aangesloten bij de VVD Ameland’, vertelt VVD-lijsttrekker Ieuwe de Vries. ‘Al snel werd ik tot secretaris en campagneleider gebombardeerd en eindigde ik op plek vier op de verkiezingslijst. Later ben ik schaduwfractielid geworden, om actiever mee te kunnen praten’. ‘De VVD is een landelijke vereniging met als kernwaarden: vrijheid, verantwoordelijkheid, sociale rechtvaardigheid, verdraagzaamheid en gelijk-waardigheid. Ik vind die waarden belangrijk en als lokale afdeling, nemen wij deze waarden mee in ons denken en handelen in onze gemeente. Verantwoordelijkheidsgevoel heeft eigenlijk geleid tot mijn lijsttrek-kerschap. Niemand wilde de kar trekken, dan moet ik het maar doen, dacht ik. De VVD moet op Ameland blijven.’ ‘De afgelopen jaren heb ik veel geïnvesteerd in de VVD-netwerken, ik weet nu hoe we Amelander belangen onder de aandacht kunnen brengen in de regio en in Den Haag.’

De pijlers
De VVD Ameland wil de belangen van alle inwoners van Ameland behartigen. Een onderscheid ma-ken in waardering van de pijlers vinden we subjectief. Wat voor de één belangrijk is, is voor de ander totaal onbelangrijk. Voor een jongere inwoner kan een betaal-bare woning topurgentie zijn, terwijl voor een oudere inwoner goede zorg prioriteit nummer 1 is. Alle pijlers zijn voor onze in-woners belangrijk en dus ook voor ons.

Wat we missen in de pijlers, is openbaar bestuur. Wij willen Ameland zelfstandig houden door een stabiel bestuur en een ge-zonde financiële positie. Enkele jaren geleden stond die zelfstan-digheid ter discussie, maar geluk-kig is die tijd voorbij en moeten we eensgezind blijven werken aan het behoud van een zelfstandig eilandbestuur in het belang van onze inwoners. Grip houden op wat we zelf willen op het eiland is zo grotendeels gewaarborgd. We moeten ook niet vergeten dat de gemeente een grote werkgever is op Ameland, wat goed is voor de werkgelegenheid. Participatie van inwoners is belangrijk, net als meedenken door de gemeente met de inwoners. We zien de laatste jaren die samenwerking groeien en dat is een goede zaak.

1.Bereikbaarheid

Ameland moet goed bereikbaar blijven, nu maar ook in de toe-komst. De veerverbinding is daar-in onze slagader en die moet hoe dan ook in goede conditie blijven. Op tij varen is geen optie. Bagge-ren zal daarom noodzakelijk zijn, tot mogelijk een betere oplossing wordt gevonden. De veerdam op Ameland willen we bij Nes hou-den. De infrastructuur op Ame-land is ingericht op die locatie en verplaatsing naar een andere aankomstlocatie vraagt om in-grijpende ingrepen van die infra, wat niet logisch is en kostbaar wordt voor de gemeente. We moeten niet vergeten, dat de veerdam bij Nes eigendom is van de gemeente en er veel is geïn-vesteerd in onderhoud en verbe-tering. Samen met RWS zullen we aan een duurzame en betrouwba-re verbinding moeten werken voor de toekomst. Onze contac-ten in Den Haag zullen wij inzet-ten voor een zo optimaal moge-lijk resultaat voor Ameland.

2.Vervoersvisie

Ameland moet bereikbaar blijven voor een ieder die dat wil en op ieders eigen wijze. Wel zijn aan-passingen in de infrastructuur gewenst om het vervoer in betere banen te leiden. De huidige basis-infrastructuur is hier en daar niet meer up-to-date. Wij denken aan extra wegen om knelpunten te ontlasten, beter scheiden van verkeersstromen ‘langzaam ver-keer’ en ‘snel verkeer’, fietsvoor-zieningen verbeteren incl. laadin-frastructuur, autoluw maken van dorpen naar voorbeeld van Nes, waardoor de drukte in de dorpen wat verkeer betreft afneemt en er meer ruimte komt voor de slen-terende inwoner en toerist die horeca en detailhandel gaat be-zoeken. De verkeersveiligheid zal met deze aanpassingen beter en het verblijfsklimaat prettiger worden. Een onderzoek hoe we het aantal autobewegingen op het eiland kunnen laten afnemen en naar het zo optimaal inzetten van de overige vervoersmiddelen (OV, taxi’s, schepen, fietsen, ba-gagevervoer) naar Ameland, op Ameland en van Ameland vinden wij gewenst. Voor Amelanders moet het mogelijk zijn op alle afvaarten het eiland te verlaten in geval van een dringende situatie.

3.Huisvesting

De woningbouw op Ameland is na vele jaren stilstand weer op gang gekomen. Daar zijn we tevreden over en we willen het ingezette woningbouwprogramma door-ontwikkelen als daar behoefte aan is, d.w.z. als er nog steeds woningzoekenden zijn. Er moet ook (meer) aandacht zijn voor terugkeer in de markt van wonin-gen die daaraan onttrokken zijn op niet legale wijze. Elke woning is er één en we kunnen elke wo-ning goed gebruiken voor onze inwoners.
We willen meer aanbod in koop-woningen met lagere prijsniveaus voor jonge starters. Om specula-tie te voorkomen, waarbij het risico ontstaat dat in een krappe markt een starterswoning na een aantal jaren (veel) duurder op de markt terugkomt en niet meer voor de doelgroep (starters) be-taalbaar is, willen we opname van een anti-speculatiebeding en/of retourkoop door de gemeente.
We willen personeelshuisvesting faciliteren naar behoefte door bijv. het bouwen van een campus, of een aantal tiny houses of stu-dio’s, waarbij het gemeentelijk woningbedrijf (GWA) als ver-huurder en ondernemers als huurders niet alleen samen op-trekken, maar de ondernemers ook ‘afnemen’ van het GWA. De huurprijzen zullen laag moeten liggen en de huisvesting dus goedkoop, maar wel goed genoeg om jaarrond te verblijven. Initia-tieven van ondernemers zelf, steunen wij waar we kunnen.

4.Toerisme

Direct of indirect leven we alle-maal van het toerisme ook als je niet werkzaam bent in het toe-risme, of zelfs helemaal niet (meer) werkt. Toerisme heeft ons veel welvaart gebracht in econo-mische zin, maar geluiden dat het welzijn wordt aangetast duiken ook op. Het hoeft voor ons niet ‘meer’ te worden, maar ook niet ‘minder’. Voor een groot deel wordt dat overigens door de vraagkant van de markt bepaalt en als ondernemer bepaal je zelf of je mee wilt gaan aan de aan-bodkant. Wij zien voordelen van een twaalf-maanden economie, maar de ondernemers hebben de vrijheid om te bepalen of ze die economie willen. Een twaalf-maanden economie, waarbij in CAO’s uiteraard voldoende vrije dagen zijn voor de werknemers, biedt kans op full-time, jaarrond banen en werkzekerheid, waar-door deze werknemers een hypo-theek kunnen verkrijgen om een huis aan te schaffen, wat weer goed is voor de leefbaarheid op het eiland. Diversiteit in aanbod juichen we toe, maar het is wel aan de ondernemer om de markt te bedienen, zoals hij dat wil. Voor de één zal dat ‘massa’ zijn en voor de ander een ‘niche’.
Toerisme kan niet zonder perso-neel. Horecabedrijven moeten soms de deuren dicht houden in drukke tijden, door gebrek aan personeel. Volledige werkgele-genheid en goede huisvesting kan meer personeel aantrekken, maar vooral ook vasthouden voor lan-gere tijd.

5.Duurzaamheid

ls gemeente zijn we goed op weg naar een duurzaam en zelf-voorzienend eiland. Deze doel-stelling kost veel geld en dat is niet voor elke inwoner haalbaar. Gelukkig zijn er subsidieregelin-gen beschikbaar om energie te besparen en te verduurzamen. Wij willen daar nog een stapje verder in gaan en willen dat de gemeente ‘duurzaamheidslenin-gen’ van het SVN (Stichting Volkshuisvesting Nederland) gaat verstrekken om alle inwoners kansen te bieden duurzaam bezig te zijn. Wij hebben eerder een pleidooi gehouden voor ‘starters-leningen’ van het SVN en dat pleidooi is vertaald in beleid. We zien dat graag nog een keer ge-beuren voor de ‘duurzaamheids-leningen’.
Subsidie voor ‘groene daken’ en überhaupt de mogelijkheid voor inwoners om ‘groene daken’, meestal bestaand uit vegetatie in diverse varianten toe te mogen passen bij nieuwbouw of be-staande bouw, zien wij graag beleid worden.
Duurzaamheid zit hem ook in het gebruik van materialen met ‘duurzaamheidskeurmerken’ en een lange levensduur van pro-ducten. We hebben stille hoop, dat straks niet alle gasfornuizen afgedankt hoeven te worden, maar dat er een alternatieve brandstof komt, zoals waterstof, zodat de bestaande infrastruc-tuur zoveel mogelijk kan worden behouden.

6.Ouderenzorg

‘Een leven lang op Ameland’. Het uitgangspunt om tot een nieuwe Stelp te komen. De recente plan-nen/schetsen zien er goed uit, maar het moet wel betaalbaar blijven en daarom zien wij nog steeds een compacte voorziening voor ons, de zogenaamde eerste schil met intensieve 24-uurs zorg. Het landelijk beleid is ook gericht op ‘zo lang mogelijk thuis wonen’. Wij denken dat de meeste oude-ren ook gewoon thuis willen blij-ven wonen in hun vertrouwde omgeving en pas als het echt niet meer gaat, de stap richting de nieuwe Stelp willen maken.
Zolang mogelijk thuis wonen op veilige en verantwoorde wijze, kan mede mogelijk worden ge-maakt uit de WMO. Onze inwo-ners moeten hierin worden bege-leid als zij zelf moeite hebben de weg te vinden tot het WMO-loket.

7.Eilander gebruiken

De eilander gebruiken moeten in stand blijven en we willen strijden voor behoud van deze eeuwen-lange tradities van onze inwo-ners. De tradities zorgen voor onderlinge verbinding en dragen bij aan het welzijn van onze in-woners.

8.Sport

Ameland heeft goede sportvoor-zieningen en die willen we in de benen houden. Het zou wel goed zijn om de voorzieningen beter te benutten. De sportaccommoda-ties zouden aangeboden kunnen worden aan externe partijen in tijden dat wij er weinig of geen gebruik van maken. Beweging in het algemeen is belangrijk voor jong en oud en draagt positief bij aan ieders gezondheid en vitali-teit. Samen sporten heeft ook een grote verbindende factor, niet alleen tussen de sporters zelf, maar ook tussen alle vrijwilligers. De Amelander is sportief en ande-re sporters zijn welkom op ons eiland. Ameland heeft niet voor niets een label ‘Ameland sportei-land’ ontwikkeld.

Amelandfoto-VVD-1klein


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier