BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Dorpen

Op Ameland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Vroeger was er nog een ander dorp, Sier genaamd, maar dat is bij stormen "verdronken" en ligt nu in de zee.

Hollum is het dorp met het oudste huis van Ameland, gebouwd in 1516. Hollum is te herkennen aan de karakteristieke rood-wit gestreepte gietijzeren vuurtoren, de kerktoren en de molen. Met ruim 1300 inwoners is Hollum het grootste dorp van Ameland.

Het dorpje Ballum is het rustigste dorp van Ameland met welhaast de grootste historie aangezien de Cammingha’s hier lange tijd hun Slot hebben gehad. Verder is Ballum te herkennen aan haar prachtige bomenlaan in de Camminghastraat, het gemeentehuis en het vliegveld van Ameland.

Nes is het dorp waar de gasten met de veerboot het eiland betreden. Van verre is het dorp te herkennen aan de uitkijktoren op het Natuurmuseum. De sky line van Nes wordt  bepaald door de kerktoren van de RK kerk. Het dorp Nes is het bruisende middelpunt met veel kroegjes, restaurantjes en prachtige winkeltjes. Vlak buiten het dorp is de haven met de aankomst van de veerboot en de passantenhaven waar het zomers een komen en gaan is van (zeil)jachten en platbodems.

Het meest oostelijk gelegen dorp Buren is omgeven door prachtige natuur. Kenmerkend voor het dorp is dat het een kern heeft bestaande uit boerderijen met in het midden een kleine brink Op de brink staat het beeld van Rixt van het Oerd. Het Landbouw- en Juttersmuseum is één van de trekkers van het dorp. Buren herbergt het grootste aantal kampeerboerderijen met in de zomer duizenden, veelal jonge, Duitse gasten.

Op het meest oostelijke puntje van Ameland vindt u het buurtschap Kooiplaats. Midden tussen de natuur met de rug tegen het natuurgebied het Oerd is het een oase van rust. DeKooiplaats bestaat uit een aantal boerderijen, restaurant en de eendekooi.

Buurtschap de Ballumerbocht is van oudsher de aankomst plaats van vrachtboten. De Ballumerbocht biedt onderdak aan museumhaven Zeemanshoop. Het buurtschap ligt halverwege tussen Nes en Ballum. Van hieruit vertrekt met alle regelmaat de reddingboot voor patiëntenvervoer of reddingsacties. 


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier