BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Beeld Kardinaal de Jong

Op de kruising van de Kardinaal de Jongweg met de Burgemeester Waldaweg staat het beeld van Kardinaal de Jong. Het beeld is vervaardigd door de Friese kunstenaar Frans Ram.

Johannes Kardinaal de Jong is geboren op 10 september 1885 als oudste zoon in het gezin van Jan de Jong en Trijntje Mosterman. Vader Jan was bakker in Nes. De begaafde leerling Johannes de Jong ontving zijn eerste godsdienstlessen van Pastoor Scholten.

Pastoor Scholten inspireerde de latere kardinaal tot het priesterschap. Pastoor Scholten was er terecht trots op dat een zoon van het eiland tot priester werd gewijd.

De uitzonderlijke kwaliteiten van Johannes de Jong kwamen al vrij snel aan het licht. Hij ging studeren in Rome, waar hij in 1910 promoveerde in de Theologie en een jaar later in de Wijsbegeerte. Hij werd hoogleraar Kerkgeschiedenis aan het Groot Seminarie ‘Rijsenburg’ te Driebergen. In 1936 werd hij aartsbisschop van Utrecht.

Al vanaf 1936 waarschuwde hij voor het nationaalsocialisme. Direct na zijn benoeming als aartsbisschop verbood hij de Nederlandse Katholieken om lid te zijn van de NSB. Tijdens de oorlog schreef hij vele herderlijke brieven die werden voorgelezen in de kerken. Hierin nam hij voortdurend stelling tegen Jodenvervolgingen en razzia’s. Zijn wijs beleid was van nationale betekenis.

In 1946 werd hij tot kardinaal gewijd. Later werd hij eredoctor en drager van het grootkruis van de Nederlandse Leeuw. Al die jaren kwam hij regelmatig op Ameland en bleef ondanks al zijn verdiensten de eenvoudige Amelander.

Kardinaal de Jong is overleden op 8 september 1955, twee dagen voor zijn zeventigste verjaardag.

Voor locatie op kaart: klik hier.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier