Zonder twijfel behoort de Kooiplaats op Ameland tot één van de mooiste plekjes op het eiland. De weg er naar toe laat, ondanks de magische geluiden van ganzen en eenden, de omgeving verstillen.

Aan het eind van de weg staat ’t Koaikers Huus. Een geliefde aanlegplek voor wandelaars, fietsers, wadlopers en bezoekers van de naastgelegen eendenkooi. Een plek waar de tijd ogenschijnlijk heeft stil gestaan. Maar niets is minder waar. De afgelopen maanden heeft ’t Koaikers Huus een metamorfose ondergaan. Nieuwe uitbaters, Rik Klunder en Martine Wildervank, hebben hun schouders gezet onder het restaurant en eendenkooi. Rik en Martine zijn een enthousiast en gedreven ondernemerspaar. Vastbesloten om de gasten welkom te heten en ze te laten genieten van de streek- en seizoensgebonden gerechten, heerlijke koffie en verse thee. Uitgezocht op kwaliteit en met smaak en aandacht speciaal voor de gast klaargemaakt.

Daar op de Kooiplaats kun je eten en drinken, midden in de Amelander natuur. Zo beleef je zowel de smaak van de gerechten als ook de schoonheden van de natuur. Het kan zomaar gebeuren dat een zonsondergang je aangenaam verrast. Zomaar… Genieten…

Rik Klunder is een zeer ervaren kok. 23 jaar zit hij in het vak, maar eigenlijk is dat veel langer. Als jongetje van vijf was hij in de keuken van zijn ouders aan het kokkerellen. ‘Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt’, vertelt hij. In 2003 kwam Rik op Ameland. Als chef-kok ging hij bij een aantal Amelander bedrijven aan de slag. Al heel snel ontmoette hij Martine Wildervank. Een Amelander meisje dat nog studeerde in Groningen. Samen hebben ze twee prachtige kinderen, Denise en Kevin.

artine werkte zoals elk Amelander meisje in de schoolvakanties en daarbuiten voornamelijk op het eiland in de horeca. Die enorme eilandwerkervaring vormde, samen met haar opleiding HAVO en HBO Verpleging aan het vaste land, een koffer met zeer bruikbare kennisvergaringen waar ze tot op heden uit putten kan. ‘Ik ben eigenlijk opgegroeid met de horeca. Het zit in de genen. Mijn opa was kelner bij hotel Hofker. Hij zei altijd tegen mij, ga studeren. Grijp je kans! Ik heb een ontzettend leuke studietijd gehad. Daarna kreeg ik diverse banen aangeboden. Maar een Amelander blijft een Amelander. Dat wil zeggen ik koos voor een vast contract in ´De Stelp´, het zorgcentrum in Hollum. De keuze om mij op Ameland, mijn thuis, te vestigen werd snel gemaakt´, vertelt Martine. Met zekere weemoed denkt zij terug aan de perikelen rondom de recente aangekondigde sluiting van De Stelp. Na tien jaar werken in De Stelp kwam de reorganisatie. Dit was een moeilijke tijd. Een tijd van afscheid van de zorg.

Op 29 maart 2015 was het groot feest op de Kooiplaats. De officiële opening van het vernieuwde Koaikers Huus. Heel Buren was uitgenodigd samen met een groot aantal andere genodigden. Met live muziek, kinderactiviteiten, een goochelaar en vrije inloop met rondleidingen. Martine en Rik hebben samen met familie en vrienden een prachtig restaurant gecreëerd. Met een groot terras waar je heerlijk uit de wind, onder het genot van een hapje en een drankje, van het uitzicht kunt genieten. Veel tijd hebben de jonge uitbaters besteed aan het bezoeken van beurzen en bedrijven. Op één van de bezochte beurzen deed Martine mee aan een wedstrijd en won een geweldige prijs. Samen met nog vijftien prijswinnaars en hun partners mochten ze naar een lezing van de bekende meneer Reimers. Hij werkte succesvol samen met Herman den Blijker. Bekend van het tv-programma ‘Herrie in de keuken’. 

‘Dat was echt fantastisch,’ vertelt Martine. ‘We hebben er heel veel van geleerd. En het heeft ons gesterkt in onze ideeën en opvattingen. Het is heel belangrijk dat je luistert naar de gast. Wat wil en verwacht de gast. Wij bieden de plek en de mogelijkheid om te genieten. Om te onthaasten. Wij gunnen iedereen de rust van hier.’

Samen met de speciaal geselecteerde producten. Van de biologische oogst uit de moestuin tot de smaken voor de verse thee die ze zelf hebben uitgekozen. Zoals de zwarte thee met cranberry. Een biologische thee en biologische vruchtensappen zijn ook op de kaart te vinden. De koffie moet lekker zijn vinden ze daar bij ’t Koaikers Huus. 

Martine weet er alles van. Als vakantiekracht werkte ze bij ‘De Branding’ in Buren. Van Angelo Mormina leerde ze wat lekkere koffie is. Ze heeft veel van verschillende ondernemers geleerd. Van het maken van koffie, schenken van wijnen en nog belangrijker: de schoonmaak. Hygiëne staat hoog in het vaandel. Ook voor Rik is dit een belangrijk uitgangspunt. Hij richt zich daarnaast op de keuken en de inkoop bij diverse leveranciers. Hij gaat voor kwaliteit, voor smaak en beleving! Natuurlijk komt er ook wild op de kaart te staan, maar er is nog veel meer. De gast staat centraal. ‘Wij streven ernaar om dat te serveren wat de gast vraagt. Maatwerk. Als je van te voren reserveert doen wij ons best daarvoor’, vertelt Rik. ‘Ook voor grote groepen.’

Dit jaar is er voor de vijfde keer een expositie op Ameland van Noordelijke kunstenaars, allen lid van FRIA. In ‘t Koaikers Huus is tot 30 mei werk te zien van FRIA-lid Doet Boersma. Zij schildert onder andere landschappen. Het landschap is voor haar de drager van gevoelens, (onder)bewustzijn en expressieve uiting om kleur, beweging en sfeer te laten zien. Na 30 mei is er werk te zien van Amelander kunstenaars, beginnend met werk van Janny Bonnes en vervolgens van Anna Klein.

Soms moet je gewoon simpelweg genieten. Ben je de Bob en gaan jullie uit eten bij ’t Koaikers Huus, dan kun je een alcoholvrij wijntje nemen en net zo overtuigend proosten op het goede leven. Voor de kinderen is het ook feest. Voor de kleintjes en de grote kinderen zijn er spelattributen.

Wees welkom en Geniet! Dat is het motto van Rik Klunder en Martine Wildervank.

Restaurant ’t Koaikers Huus
Kooiplaats 6
Buren Ameland
info@koaikershuus.nl
www.koaikershuus.nl
06-52 34 32 00

5sparmanje.jpg1Kienstrabouwbedrijf.jpg4kontour-vastgoed-banner.png2amelanderhistorie.jpg6vpva.png3Huize-Miedema.png7bg-logo1-1.gif

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all