">

Ik ga er graag naar toe. Naar de visvijvers van ’t Nijlân. Een familiebedrijf net even voorbij het dorp Buren, richting Kooiplaats en het natuurgebied het Oerd.

Samen met echtgenotes Gerarda en Carmen hebben de broers Martin en Peter Metz een schitterend bedrijf opgebouwd. Dit jaar is het bedrijf verrijkt met een natuurvisvijver. Een eldorado voor de echte sportvisser: spectaculaire, grote en sterke vissen gaan met de hengelaar de strijd aan, zoals de steur, karper, striper en Europese meerval. Bij de forellenvijvers geldt het principe ‘put en take’. Bij de natuurvisvijver hanteer je het principe ‘catch en release’.

De visvijvers van ’t Nijlân vormen een bijzondere plek. Veel gasten en Amelander verstokte hengelaars bezoeken zeer regelmatig de visvijvers in Buren. Fervente vissers waarvan er enkele elke dag van de vakantie komen genieten en daarvoor niet eens altijd de hengel hoeven uit te hangen. Drukke Amelander ondernemers op zoek naar ontspanning en naar het fenomeen ontstressen. Even niets te moeten. Een kuuroord gestuurd door vissen. De natuurlijke omgeving met zijn Amelandgeluiden, waaronder de vogels, in de verte de branding en tegelijkertijd de stilte maakt een bezoek aan de visvijvers zo speciaal.

Naast de bestaande forellenvisvijvers is er nu dus ook een natuurvisvijver. De zoon van Martin en Gerarda, Marc liep stage bij een bedrijf met een wildvisvijver in de Achterhoek. Marc is een geboren visser. Als klein jongetje zat hij al urenlang te vissen in de Vleijen. Niet zo vreemd dat het idee ontstond om ook op Ameland in ’t Nijlân een wildvisvijver te creëren. Een uitdaging die werkelijkheid werd. Een uitdaging voor iedere sportvisser.

Vissen is een vak op zich. ‘Je herkent de beroepsvisser onmiddellijk’, vertelt Martin. ‘De wind, de omstandigheden, vissen is een techniek. Maar ook de hobbyist ervaart het vissen in de natuurvisvijver als zeer spectaculair. Het is een bijzondere ervaring als je een steur van 1 meter 20 vangt. Of zoals een vader van een jongen van twaalf het verwoordde: ‘hij heeft heel wat te vertellen op school’.

Er zijn duidelijke huisregels afgesproken voor de Natuurvisvijver, bedoeld voor het welzijn van de vis, zoals: Er wordt met één hengel met één haak en dobber gevist. Alleen weerhaakloze haken, minimaal maat 12 maximaal maat 8, toegestaan. Alleen nylonlijnen tot maximaal 0.35 mm. Gebruik schepnet, onthakingsmat en hakensteker zijn verplicht en zijn op de vijvers aanwezig. Alle gevangen vissen moeten worden geschept. Alle gevangen vis dient voorzichtig te worden teruggezet. Ga bij het maken van een eventuele foto door de knieën om vallen van de vis te voorkomen. Kinderen onder de twaalf jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. Om mee te voeren of te lokken zijn alleen vispellets toegestaan. In verband met de kwaliteit van het water en het welzijn van de vissen zijn andere lok- en vangmiddelen of grote hoeveelheden voer niet toegestaan. Als haakaas kan worden gekozen uit vispellets, maïs uit blik, pieren en mini-boilies. De medewerkers van ’t Nijlân zijn altijd in de buurt om te assisteren.

Vissen in de Natuurvisvijver kan iedere keer weer een sportief gevecht opleveren en een verrassing wat er aan de hengel komt. De uitdaging blijft groot. Want tot nu toe is de Europese meerval nog door niemand gevangen! Op de facebookpagina van ‘t Nijlân staan indrukwekkende foto’s van trotse vissers met grote, prachtige, gevangen vissen.

Heel aantrekkelijk zijn ook de twee forellenvisvijvers. Het ware paradijs voor de verfijnde hengelaar. In de vijvers kun je vissen op twee soorten forel. De zalmforel en de regenboogforel. De vis mag worden meegenomen of omgeruild tegen gerookte forel. De vis wordt in de eigen ambachtelijke rokerij gerookt.

De visvijvers op Ameland zijn uniek voor de Waddeneilanden. Ze zijn er uiteraard voor individuele visliefhebbers, maar zijn ook zeer geschikt voor bedrijfsuitjes, viswedstrijden, kinderfeestjes etc. Grotere gezelschappen kunnen een eigen vijver reserveren. Hengels en andere benodigdheden zijn voor een aantrekkelijk bedrag te huur. De sfeervolle lunchroom met zonnig terras geeft een mooi uitzicht over de royale visvijvers. De paden naar de visvijvers zijn verhard en er is een speciale valsteiger aangelegd. Ook voor mensen met een mobiele beperking zijn de visvijvers goed bereikbaar.

In de lunchroom kun je genieten van een drankje of een hapje van de menukaart. En er is nog meer. Iets wat niet op de kaart staat. Dat is rust en een luisterend oor. Gerarda en Carmen beheren de exploitatie van de visvijvers, het winkeltje en de aantrekkelijke lunchroom. Zij doen dat met veel plezier en met een grote gastvrijheid. Er is een wisselwerking ontstaan tussen de bezoekers en de exploitanten. Een vriendschappelijke band, een gemeenschappelijk genoegen.

In de winkel zijn er naast de verschillende visproducten, onder andere uit eigen kwekerij, ook vele hoogwaardige authentieke Amelander producten te koop. Onder de merknaam ‘Amelands Produkt’. Maar ook heerlijke scharreleitjes van de scharrelkippen die uitzicht hebben op de gasten en vissers in ’t Nijlân. Prachtige knuffelvissen, zoals meerval en karper. Cadeaubonnen, prachtig ingepakt als geschenk.

De gebroeders Martin en Peter Metz zijn de eerste pioniers van het ‘Amelands Produkt’. In 1994 zetten ze hun Amelander meervalkwekerij op. Op hetzelfde terrein aan de Koeveldsweg in Buren. Per jaar produceren de gebroeders Metz vijftien ton Afrikaanse meerval. Te koop bij diverse horecabedrijven aangesloten bij het Amelands Produkt en in de eigen winkel. Het betreft de verse meerval, de gerookte meerval en de koud gerookte meerval. Op ambachtelijke en duurzame wijze geproduceerd. Een familieactiviteit. Met grote deskundigheid en zorg wordt het hele jaar door de vis opgekweekt en vervolgens verwerkt tot een delicatesse. ‘Een mooie vis om mee te werken, een schoon product, een stevige vis’, vertelt Peter. Op gezette tijden worden er rondleidingen gegeven op het bedrijf. Voor meer info: www.amelandermeerval.nl.

De familie Metz wil graag alle Amelanders en gasten uitnodigen de visvijvers te bezoeken. Ze zijn geopend van april tot november. De plek waar je kunt genieten van ontspannen vissen of zomaar van dat eerste bakje koffie in de prille morgen op de visvlonder. Iedereen is van harte welkom bij de visvijvers van ’t Nijlân.

Koeveldsweg 2
Buren Ameland
Telefoon: 0519-543740
B.g.g. 542605/542931
06-13 73 39 42

www.amelanderforelvisvijvers.nl
metzameland@knid.nl

1Kienstrabouwbedrijf.jpg3Huize-Miedema.png5sparmanje.jpg6vpva.png4kontour-vastgoed-banner.png7bg-logo1-1.gif2amelanderhistorie.jpg

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all