Zo’n 18 jaar geleden zat ik op een voor mij redelijk vroege zondagochtend in de kerk van het Friese Raard, een dorpje tussen Holwerd en Dokkum waar familie woont. Het betrof een dienst met medewerking van een gospelkoor. Tussen de vrouwen van ergens in de veertig, stond een jonge knaap van mijn leeftijd.

Vrolijke, knappe kop. Hip. Kortom, hij viel op. Des te meer omdat onze leeftijd zich niet meer zoveel in de kerk liet zien als gevolg van lange zaterdagnachten aan de bar of op een dansvloer.

Enkele jaren later startte ik mijn studentenleven in Zwolle. Via via kwam ik in contact met een knaap van mijn leeftijd. Vrolijke, knappe kop. Hip en gezellig. Ik kende hem ergens van, maar kon zijn gezicht niet plaatsen. Had ie wellicht zijn vakantie een keer op mijn thuiseiland Ameland doorgebracht? Leek hij op iemand van de televisie? Vragen die elke keer weer voorbijkwamen als we met onze inmiddels gezamenlijke vriendenclub aan de zwier waren. Dat hij een paar jaar eerder eens met zijn gospelkoor in het Friese Raard had gestaan, kwam per toeval ter sprake toen we elkaar al wat langer kenden. Wat een eureka moment! Mysterie opgelost.

Na een uitermate gezellige tijd in Zwolle verhuisde ik naar Amsterdam. Het contact met Matthijs verwaterde, maar ineens was hij daar weer. Zo’n vier jaar geleden in een restaurant in Hollum. Wat was ik blij om hem te zien, dat kan ook de andere gasten niet ontgaan zijn. Blijkbaar blijven onze paden elkaar kruisen. Is het niet in een kerk of kroeg dan wel via de sociale media. Een fijne wetenschap.

Kunstmaand Ameland, die in november haar 17e editie beleeft, heeft dit jaar de titel ‘Ontmoeting’ gekregen. Een woord dat regelmatig uit mijn toetsenbord vliegt aangezien ik de pr rondom het evenement voor mijn rekening heb genomen. Elke keer als mijn vingers de letters raken, denk ik aan Matthijs. Het is één van mijn meest bijzondere ontmoetingen, want hoe is het mogelijk dat een krap uurtje in de kerkbanken op het Friese platteland jaren later nog herkenning en een fijn contact voor het leven op kunnen leveren.

Zo’n zesduizend kunstliefhebbers worden er dit jaar tijdens de Kunstmaand verwacht. Ongetwijfeld dat ook voor hen unieke ontmoetingen zijn weggelegd.

Afke Boven, oktober 2013

1Kienstrabouwbedrijf.jpg6vpva.png4kontour-vastgoed-banner.png2amelanderhistorie.jpg7bg-logo1-1.gif5sparmanje.jpg3Huize-Miedema.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all