Als je op zo een mooi eiland als Ameland woont en je leest in de krant of op internet, of hoort op televisie, dat privacy nauwelijks meer bestaat denk je toch al snel “dat zal hier wel een beetje meevallen”. We zijn hier normale mensen, geen terroristen, dus helemaal niet interessant.

Immers, behalve de sociale controle, het kijken welke buren nu weer over straat lopen en al die toeristen die nieuwsgierig al die oude huisjes binnenkijken, is er toch niet zo veel interessants over ons te vinden? Bovendien hebben we hier geen Albert Heijn met bonuspassen, Karwei of Gamma met klantenpassen enzovoorts. En al hadden we die wel, wat is daar nu voor interessants aan? We kopen daar toch geen explosieven en zo?

 Op zichzelf is het dus allemaal niet zo heel erg. Maar toch is het wel iets om eens bij stil te staan.

Onlangs werd door het bedrijf dat alle pinbetalingen regelt immers al eens een balletje opgegooid om al die betalingsgegevens te verkopen aan bedrijven, bijvoorbeeld supermarkten.

Uiteraard geanonimiseerd. Maar hoe anoniem is dat eigenlijk? Je woont in Ballum en bankiert bij de SNS. Hoeveel mensen op Ameland, en al helemaal in Ballum zullen NIET bij de Rabobank of ING bankieren maar bij de SNS? Juist, niet zo heel veel. Dus zo heel anoniem zijn die gegevens niet op het moment dat de naam en adres uit die gegevens worden verwijderd.

Maar zolang je geen betalingen doet aan illegale zaken, Wikileaks of andere dubieuze websites zal het wel meevallen toch?

En neem die mooie nieuwe pas van Wagenborg. Enorm handig (als je het geduld hebt hem lang genoeg voor het poortje te houden), maar Wagenborg weet nu wel precies hoe laat en hoe vaak je met je abonnement het eiland op komt als ze dat zouden willen. Niet erg toch, want ze misbruiken die gegevens toch niet en zullen het hooguit gebruiken om hun service te kunnen verbeteren (oeps… Wagenborg en Service in één alinea!).

En het EPD? Zit u daar al in? Uw medische gegevens worden dan toch beheerd door een groep bedrijven waar ook de zorgverzekeraars bij in zitten. Maar die hebben beloofd daar natuurlijk niet in te gaan kijken. Voorlopig dan in elk geval...

Was er niet laatst een verzekeraar die doodleuk bij een werkgever de medische gegevens van een werknemer opvroeg en was diezelfde verzekeraar ook niet actief als zorgverzekeraar? Hm… niets dubieus aan toch? Voorlopig dan in elk geval…

Al die kleine stukjes informatie over ons levenspatroon, uitgavenpatroon, reispatroon, winkelpatroon, ziektepatroon, liefdesleven (condooms gekocht bij de super?) , kroegbezoek (ja… pinnen bij afrekenen), surfgedrag enzovoorts zullen los van elkaar wellicht niet zo heel veel zeggen.

Maar als er één instantie al die kleine korrels nu eens samenvoegt, met elkaar verbindt en daar al dan niet correcte conclusies aan verbindt, kan het zo maar zijn dat er straks een ploegje Amerikaanse Mariniers komt landen omdat los van elkaar een aantal Amelanders de verkeerde woorden heeft gebruikt die samen doen vermoeden dat we hier een broeinest van Al Qaeda zijn en een grote bedreiging voor de samenleving zijn.

En toch… in dit stukje staat “Terroristen”, “Explosieven”, “Wikileaks”, “Amerikaanse”, “Mariniers” en “Al Qaeda”.

Er zullen vast wat bellen gaan rinkelen bij “instanties” die eigenlijk helemaal geen belang bij privacy hebben…

Jaap Feeke, oktober 2013

4kontour-vastgoed-banner.png7bg-logo1-1.gif6vpva.png2amelanderhistorie.jpg1Kienstrabouwbedrijf.jpg5sparmanje.jpg3Huize-Miedema.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all