Eerst even voorstellen. Ik ben Piet Zoutendijk, 78 jaar oud, gelukkig getrouwd met Herma (67) en woonachtig te Doorwerth in de gemeente Renkum. Wij zijn zoals de heer Touwen het noemde ‘fanatieke Ameland bezoekers’. Zo mogen we wel aangeduid worden want in de maand november (kunstmaand) hopen we voor de vierde keer dit jaar een weekje op Ameland door te brengen.

Waarom Ameland? Natuurschoon hebben we in onze woonplaats, gelegen aan de rand van de Veluwe, natuurlijk ook volop. Bossen, heidevelden enzovoorts maar er zijn een aantal dingen die we hier niet hebben en op Ameland wel: strand, zee en schitterende wolkenluchten.

We hebben in de loop van de achter ons liggende jaren veel gereisd en echt wel wat van de wereld gezien maar niets heeft ooit zo’n geweldige indruk op mij gemaakt als toen ik als vierjarige kleuter aan de hand van mijn vader , ergens bij Katwijk, over een duintop wandelde en voor het eerst de zee zag. Een beeld dat me altijd bijgebleven is.

En nu beleef ik die sensatie telkens opnieuw als we, na de boel uitgepakt te hebben, ons eerste wandelingetje maken en via het Oostbos en de duinenrij plotseling weer de zee zien. Natuurlijk is de ervaring niet meer zo intens als toen, maar toch.

Ook toen we nog verre reizen maakten kwamen we regelmatig op de eilanden maar de vliegreizen en de cruises hebben we inmiddels achter ons gelaten. Ameland is eigenlijk ons enige reisdoel geworden.

Maar net als Maastricht zijn de eilanden eigenlijk ook een beetje ‘buitenland’. Op de boot, bij de soep, krijgen we al een beetje het ‘Amelandgevoel’: het gevoel er eens helemaal uit te zijn.

Wij geven de voorkeur aan het voor- en najaar. Dan zijn de stranden vaak praktisch verlaten en hoor je alleen het geluid van de ruisende zee en de krijsende meeuwen.

Eén minpuntje om deze eerste column mee te besluiten. De laatste keer dat we er waren verscheen er een jonge man met een crossmotor op het strand, die vol gas heen en weer reed. Daar zit de echte Ameland-liefhebber niet op te wachten denk ik.

Piet Zoutendijk, november 2013.

1Kienstrabouwbedrijf.jpg7bg-logo1-1.gif2amelanderhistorie.jpg5sparmanje.jpg4kontour-vastgoed-banner.png6vpva.png3Huize-Miedema.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all