">

Op mijn vele wandeltochten langs strand, door bossen en duinen erger ik mij vaak ‘groen en geel’ aan de afvalproductie van de ‘gasten’ die op Ameland verblijven.

Blijkbaar is deze mensen de mening toegedaan dat de door hun betaalde schoonmaakkosten voor het vakantieverblijf, inclusief het schoonmaken van het eiland betreft .

Uit plaatsvervangende schaamte neem ik regelmatig een vuilniszak. Ik vul deze met wat ik zoal aan achtergelaten onrechtmatigheden tegenkom en deponeer deze dan in een gemeentelijke afvalbak.

Afgeworpen lege plastic flesjes van sportdrankjes, ijsbekertjes, snoeppapier, zakdoekjes, het is geen probleem de meegenomen vuilniszak vol te krijgen. Echter, een vuilniszak is niet altijd toereikend.

Na een, naar ik hoop gezellige, strandparty van Amelandgasten is een meer fysieke inspanning noodzakelijk. De achtergelaten lege, halfvolle en volle drankflessen, bierkratten en plastic borden, bestek en andere, soms minder frisse attributen vergen meerdere wandelingen van ‘de plek des onheils’ naar de dichtstbijzijnde prullenbak, waar ik het dan maar naast zet.

Mensen die ik ’s morgens zo al ploeterend tegenkom menen soms dat ik van de gemeentelijke schoonmaakdienst ben en vragen vriendelijk of ze hun zwerfafval in mijn vuilniszak mogen deponeren. Ik laat ze dan maar in die gedachten, met het idee dat het mij weer scheelt mijn volgende ophaalbeurt.

Alhoewel ik niet de illusie heb, dat mijn verhaal iets aan het gedrag van deze categorie Amelandgasten zal veranderen, hoop ik toch dat een enkeling wellicht tot het fantastische inzicht komt zijn eigen afval mee te nemen, dan wel in een van de vele afvalcontainers te deponeren.

Rob van Berkel, november 2014

7bg-logo1-1.gif5sparmanje.jpg6vpva.png2amelanderhistorie.jpg1Kienstrabouwbedrijf.jpg3Huize-Miedema.png4kontour-vastgoed-banner.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all