BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Meningen over Kunstmaand Ameland 1997

Jaargang: 1997
Uitgave: December - Januari - Februari
Naam auteur: Onbekend

Het zal niemand ontgaan zijn, november 1997 stond op Ameland geheel in het teken van de kunst. Kerken en molens werden omgebouwd tot expositie-ruimten, schoolkinderen uitten hun artistieke gevoelens op een speciale kunstbus en elke toerist die een lange zwarte jas droeg en een enigszins romantisch-verwilderde indruk maakte, liep grote kans aangezien te worden voor kunstenaar.

De Kunstmaand bracht Ameland zelfs enkele malen in de landelijke media. Het Algemeen Dagblad wijdde een artikel aan het Amelander initiatief en Van Gewest tot Gewest kwam zelfs met een filmploeg naar het eiland. Bovendien was in het STER-Cultuurblok (na het tien-uur journaal) menigmaal een zwoele vrouwenstem te horen die de kijker aanspoorde "naar het eiland te komen en de honderd jonge schilders te bezoeken."

De Kunstmaand Ameland is inmiddels afgelopen, de hoogste tijd dus voor een evaluatie. Heeft Kunstmaand Ameland aan de verwachtingen van organisatie, publiek en kunstenaars voldaan? Met deze vraag in het achterhoofd ging de Nieuwe Amelander voor u op onderzoek uit, daarbij hanteerde zij de modernste techniek: de telefonische enquete.

Bertus Engels, koster Nederlands Hervormde Kerk Hollum: Ik vind dat de Kunstmaand goed verlopen is. Ik zat zelf niet in de kerk hoor, maar ik hoorde van de mensen die er zaten dat het wel aardig liep. Er waren dagen bij dat we wel zo'n 53 mensen in de kerk hadden. Dat waren niet alleen toeristen maar ook veel Amelan¬ders. De reacties waren altijd wel positief. Natuurlijk zeurt er wel eens iemand, maar dat houd je toch altijd. Ik had een keer iemand in de kerk en die kwam bij mij en legde een papiertje met allerlei letters voor mij op tafel. Hij, volgens mij een leraar in de kunst, zei: "Je kunt pas begrijpen wat hier staat als je de letters kunt lezen. Zo is het ook met kunst." Ik denk dat iemand die er voor gestudeerd heeft de kunst veel beter kan be¬grijpen dan wij.

Kathrin Ginsberg, directrice uitgeverij Living Art en initiator van de expositie Honderd Jonge Schilders: Ik ben van mening dat de Kunstmaand goed verlopen is. Alleen is er niet zoveel werk verkocht. Ik vond dat de opkomende mensen zeer geïnteresseerd waren. Ook van de eilanders zelf heb ik veel positieve reacties gekregen. De eilanders zijn werkelijk schatten, ik voelde mij echt deelgenoot van een kleine gemeenschap. Helemaal natuurlijk omdat ik de kleine bij me had, de oppas was de koster van de kerk en die was weer bevriend met de man van het museum, hartstikke gezellig. Ik denk dat we voor de kunstenaars alles perfect hebben geregeld, het nodigde echt uit om naar het eiland te komen en daar te werken. Ik ben de hele maand op Ameland gebleven. Als er dan iets aan de hand was, kon ik meteen inspringen, dat gaat vanuit Amsterdam veel moeilijker. Ik was het aanspreekpunt, als er bijvoorbeeld mensen voor een dichte deur kwamen te staan, kon ik ze opvangen.

Jaap de Boer, hoofd van basisschool De Schakel te Hollum: Ik vond het initiatief van de beschilderde Kunstbus een heel leuk idee. De bus valt nu wel op. Elke keer als de bus langs de school rijdt dan zeggen we "kijk daar gaat 'ie weer", dat was in het begin natuurlijk meer dan nu het geval is. Wat me wel opvalt is dat er zo weinig overgebleven is van wat de kinderen werkelijk geschilderd hebben. Het viel de kinderen echt op dat sommi¬ge tekeningen er niet meer op stonden. Ik weet niet wat de reden was voor de betreffende kunstenaar om de bus bij te werken, het hindert verder niet maar het viel de kinderen wel op. Ik weet dat als je alle kleu¬ren verf door elkaar gooit, je dan een bruine kleur overhoudt. Misschien was dat de reden om de bus bij te werken.

Roel Cazemier, burgemeester Ameland, initiator Kunstmaand Ameland: Ik ben tevreden over het verloop van de Kunstmaand. Ik denk dat voor de eerste keer dat wij zoiets organiseren, het een behoorlijk succes is geweest. We hebben veel medewerking van het eiland gehad en de toeristen en kunstenaars die ik heb ge¬spro¬ken, waren allemaal enthousiast. Ik denk dat seizoensverlenging, wat toch het doel van de Kunstmaand was, in deze tijd van het jaar op een dergelijke manier wel lukt. Ik heb zelf alle ruimten van de overzichtsexpositie bezocht, je komt dan op plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Neem nu de Doopsgezinde Kerk in Nes, dat is toch een prachtig stukje Ameland. Ik denk dat de Kunst¬maand ook voor eilanders heel leerzaam is geweest.

Wim Nobel, café-houder van vermaard café in Ballum waar tijdens de Kunstmaand twee solo-exposities waren: Ik vind de Kunstmaand een prima initiatief. Wij hebben, door het arrangement dat we gemaakt hebben, zo'n 350 extra overnach¬tingen gehad. Bovendien hadden we per dag gemiddeld toch wel twintig man over de vloer, speciaal voor de kunst. Ik heb alleen maar positieve reacties gehoord. Wat mij betreft, komt er volgend jaar weer een Kunstmaand.

Mark de Weijer, kunstenaar, maakte in het kader van de Kunstmaand een aantal schilderijen van bijenwas op de houten licht-masten van de oude ijsbaan van Hollum: Mijn mening is wat tweeslachtig. Voor mij zelf, wat mijn werk betreft ben ik tevreden. Ik heb erg leuk op het eiland kunnen werken. Ik vond het leuk om kennis te maken met Gooij Visser [Visser hielp De Weijer bij het uitzoeken van een geschikte plaats voor het vervaardigen van een kunstwerk, NA]. We zijn samen het hele eiland af geweest om een goede plek te vinden, ik ben op alle bekende plaatsen geweest: het Paardengraf bij Hollum, het Oerd. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de ijsbaan, tegenover Gooij. Ik heb daar drie dagen gewerkt in het weiland. Dat was prachtig, om daar blauwbekkend rond te stappen. Boven-dien stonden er paarden in het land. Een van die paarden, hoe heten ze....Berta of zoiets, had iets van "wat moet je in mijn land". Ik was zo dom om de eerste keer geen suikerklontjes mee te nemen, dus toen ik aan het werk was, werd ik door een enthou¬siast paard in mijn rug gebeten. Over de Kunstmaand zelf ben ik minder tevre¬den. Ik vond het evenement eerder ludiek dan serieus. Ik had het gevoel dat het meer om de publiciteit ging dan om de kunst. Voor Ameland is het project ongetwijfeld geslaagd, maar voor de kunst had de expositie op Ameland geen meerwaarde. Ik bedoel dit niet als borstklopperij, zo van "ik had het in het begin toch al gezegd", ik constateer het gewoon. Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat er van contact tussen de verschillende kunstenaars weinig terecht is gekomen. Iedereen had zijn eigen doelstellingen leek het wel. Pas toen ik de sleutel van mijn huisje op Boomhiemke inle-verde, kwam ik er achter dat er nog meer kunstenaars in het kamp waren. Daar had ik best contact mee willen hebben.

Pieter Smit, directeur Amelander VVV en initiator Kunstmaand Ameland: Wij als VVV zijn tevreden over de Kunstmaand. Ik denk dat we voor zo'n eerste jaar geslaagd zijn. Natuurlijk zijn er nog een aantal dingen die verbeterd moeten worden. Zo moeten de ope-ningstijden beter geregeld worden de volgende keer. Er is niets frustrerender voor de mensen dan voor een dichte deur staan. Maar ik denk dat het een mooi evenement kan worden. Je merkt vooral dat er mensen naar het eiland komen die anders nooit komen. Zo'n november-maand trekt toch andere mensen, dat blijkt. Ik heb zelf een ochtend in het VVV-kantoor bij de boot in Hol-werd gestaan. Er gingen toch zo'n dertig mensen met de eerste boot naar het eiland, speciaal voor de kunst. Maar er waren maar twee mensen die een passe-partout kochten. Het blijkt dat vooral de combinatie van kunst-cultuur-natuur mensen naar het eiland trekt. Men gaat niet de hele dag kunst kijken, maar wil ook van de natuur genieten. Kunst is voor het eiland dus de toegevoegde waarde. Wat het effect van de Kunst-maand op andere seizoenen is, is nog niet duidelijk. Wel zeggen veel mensen: "Ik ben benieuwd of het hier in de lente ook zo mooi is." Ik denk dat er zo'n 2500 tot 3000 meer bootkaartjes zijn verkocht in deze november-maand. Volgend jaar komt er zeker weer een Kunstmaand.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier