BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Zangkoortje 'Zanglust en Plezier'

Jaargang: 1998
Uitgave: Maart - April
Naam auteur: Onbekend

Op ons mooie Amelan, deer is een vrouwebond, dat is nou weer 't precies om spant, die vrouw zingt hor gezond

Wi vrouwen oefenen heel erg trouw, bringe ons veskes hier, van de vrouw, ja voor de vrouw met, met zanglust en plezier.

Zo begint het clublied van het zangkoortje "Zanglust en Plezier" van de onderafdeling Ameland van de "Bond voor Plattelandsvrouwen”. In het clublied van die overkoepelende bond staat o.a.: "Waar je als vrouw iets van je zelf vindt, waar je elkaar ontmoet en waar je leert, dat je zelf beslist in wat je denkt en doet"

Zelf beslissen wat zij in hun schaarse vrije tijd willen doen, er een zinvolle invulling aan geven. Buiten de vele contactavonden en enkele uitstapjes, wilden de Amelander vrouwen graag met elkaar zingen. Dat idee leefde al lang, maar nam vaste vorm aan tijdens en na het 75jarig jubileum van de Bond van Plattelandsvrouwen afd. Friesland.

De onderafdeling Ameland voerde op 8 oktober 1994 ter gelegenheid van dat jubileum een schitterende revue op: "VAN HET VERLEDEN NAAR HET HEDEN". Die revue werd geschreven door Antje van Seventer en speelde zich af op Ameland, beginnende in de jaren dertig tot en met het heden. Al de revuesterren waren Amelanders en het behoeft geen betoog, dat van begin tot het eind Amelands gesproken en geacteerd werd. De revue was een succes. Heel veel liedjes werden erin gezongen, bestaande melodieën, maar met een eigen tekst.

Na afloop van dit spektakel hielden de dames contact met elkaar, het idee om een zangclubje op te richten liet ze niet los. Er werd vergaderd, vrouwen met zangervaring werden benaderd en naar een muzikante gezocht. Pietje Ruygh speelde keyboard en accordeon, zij vond het best leuk om mee te doen. Alweer een stap in de goede richting.

Nog een paar vergaderingen waren nodig om tot oprichting van het zangkoor "Zanglust en Plezier" te komen, dat was september 1995.

Tijdens die vergaderingen werd al heel veel gezongen dat spreekt voor zich. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Oud-Hollandse liedjes met de oorspronkelijke tekst en bekende wijsjes met eigen gemaakte tekst met een duidelijke link naar Ameland. Het eerste optreden was in de Stelpvoor een zeer dankbaar publiek, dat haar waardering deed blijken door de voor hen zo bekende wijsjes mee te zingen. Al met al een geslaagd debuut.

Elke donderdagmiddag repeteert het koor in "t Cammingha-huus in Ballum. De dames met muzikale begeleiding van Pietje Ruygh zingen daar de sterren van de hemel. Het repertoire wordt steeds aangevuld met nieuwe liedjes, die goed worden ingestudeerd.

Schrijver van dit artikel had de eer om aanwezig te zijn bij een uitvoering en kwam onder de indruk van de vreugde en plezier, die de koorleden tijdens het optreden uitstraalden. Het is ook een verademing om die Hollandse liedjes weer eens te horen uit de tijd toen je nog in de schoolbanken zat. Maar denk nou niet gelijk, dat zij alleen maar ouderwetse liedjes zingen, niets is minder waar, ook eigentijdse muziek staat op hun programma.

Regelmatig treden de zingende dames op, tijdens de bijeenkomsten van de Bond voor Plattelandsvrouwen, maar er kunnen nog meer optredens komen vinden ze.

Heeft u belangstelling, het contact adres is: Tea Barf-Visser Oosterhiemweg 2 9161 CZ Hollum. tel 554120


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier