BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Kangoeroes op Ameland

Jaargang: 1998
Uitgave: Maart - April
Naam auteur: Vincent Robijn
Column: Natzand

Oké, oké ik begrijp het allemaal best: VVV Ameland wil seizoensverlenging en daar moeten alle registers voor worden opengetrokken. Alles, maar dan ook alles, moet worden geprobeerd om de toerist naar Ameland Waddendiamant te halen. Dat snap ik. Maar VVV Ameland gaat wel heel erg ver!

Het is allemaal begonnen met de steun van de VVV voor het country-festival (juni), de Kunstmaand Ameland (november) en het jazz-festival (najaar). Projecten die (terecht) gesteund worden omdat ze het culturele klimaat op Ameland positief stimuleren. Maar daar bleef het niet bij. Blijkbaar was voor de VVV de aandacht voor genoemde evenementen niet groot genoeg. Dus moest er iets nieuws verzonnen worden, iets waar de mensen echt op af zouden komen. Er werd een heuse commis¬sie in het leven geroepen om ideeën te verzamelen. Begin december kwamen de eerste resultaten naar buiten.

Vier potvissen spoelden op het Amelander strand aan. Was dat toeval? Natuurlijk niet! Iedereen sprak over de mogelijke oorzaak: Was het door milieu-vervuiling of door invloed van El Ninjo? Voor mij was de oorzaak duidelijk: Dit was een meester¬zet van VVV Ameland. Honderden toeristen kwamen naar het kille eiland om de potvissen te bekijken, strandrit-organisatoren verdienden goud, Ameland was wereldnieuws. Voor mij was het complot duidelijk. Waar de VVV de potvissen weggehaald heeft, ik weet het niet, maar het resultaat was overweldigend.

Een kleine smet op het succes was dat VVV Wassenaar ook op het idee was gekomen een potvis te laten stranden. Ameland was niet uniek meer. En dus kwamen de heren van de VVV weer bijeen. Enkele weken later spoelde er een ongewoon lange aal op het strand aan. Toeval? Ik geloof het niet. Helaas kreeg de aal weinig aandacht. Een schamele aal na vier potvissen, de heren van de VVV hadden kunnen weten dat dat geen succes zou worden. Dus kwamen ze spoedig weer bijeen. Ik was nauwelijks verbaasd toen ik op een middag de Leeuw¬arder Courant voor mijn ogen kreeg met op de voorpagina een grote foto van een walrus. 'Walrus op Ameland' stond er boven. Ik was slechts blij verrast: De VVV had het hem weer geflikt. Ameland stond weer op de voorpagina. Vol bewondering dacht ik aan wat voor toer het moet zijn geweest om in het geheim midden in de nacht, per helikopter, een walrus (Pieterburen?, Emmen?) op het strand te droppen.

Klasse-werk jongens! Natuurlijk kan de VVV nu niet meer stoppen. Het publiek wil verder en ik ook. Laat ons zien dat wij beter kunnen dan Schier met zijn zeesterren! Elke dag sla ik vol spanning de regio-pagina van de LC open om te zien of er weer iets op het Amelander strand ligt. Wat zal het worden, de spanning is haast ondraaglijk. Vliegende vissen bij paal 13? Een reuzenhaai ten oosten van Hollum? Of moeten we het nu op het land zoeken? Kangoeroes bij de Hoge Diek, giraffes op het Galgeslootpad, struisvogelkuddes die het dorp Nes onvei¬lig maken? Bruine beren die wanhopig bij boerderijen in Buren aankloppen om honing en uit vreugde een dansje maken, immens grote condors die in de zomer over het strand vliegen en zo met hun schaduwen de toeristen enige afkoeling verschaffen, een strandrit op de rug van een olifant?

Misschien slaagt de VVV erin door middel van genetische manipulatie of klonen opnieuw dinosaurussen tot leven te wekken. Gaat de MAVO-jeugd straks naar school op de rug van een kind-vriendelijke Brachiosaurus? Wie zal het zeggen. VVV Ameland houd ons niet langer in spanning!

Vincent R.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier