Op 17 december 1997 werd met de ondertekening door dhr Mr Roel Cazemier en Dr Annemarie Goedmakers, directeur Duurzame Energie NUON, het 10 jarig contract gesloten waarbij de gemeente Ameland Natuurstroom gaat afnemen.
Het was een op en top zonnige winterse dag, waarop ten gemeentehuize het contract werd ondertekend. In de grote zaal was een gezelschap genodigden aanwezig om daarvan getuige te zijn. Dhr. Cazemier voerde als eerste het woord, heette mevrouw Goedmakers en dhr. Sikkema van het NUON van harte welkom. Zijn openingswoord was erg kort, hij zei verheugd te zijn dat de Gemeente Ameland Natuurstroom gaat afnemen en vroeg aan mevrouw Goedmakers het gezelschap te vertellen, hoe dat in de nabije toekomst allem¬aal in z'n werk zal gaan.
Mevrouw Goedmakers dankte dhr. Cazemier voor de inleiding en de uitnodiging voor het bezoek op Ameland en merkte op dat het niet alleen hard waait op Ameland, maar dat het er ook zonnig was. Volgens mevrouw Goedmakers verwacht de NUON in het jaar 2000, ruim 5% van alle stroom, op te wekken uit duurzame energie. En kijkend in de toekomst is de verwachting, dat over vijftig jaar de helft van de opgewekte energie van duurzame bronnen zal komen.
De NUON loopt landelijk voorop en is daar terecht trots op. Waarom is dat zo belangrijk dat men Natuurstroom opwekt? Even ter verduidelijking: Natuurstroom is de naam voor elektriciteit die wordt opgewekt uit de duurzame energiebronnen zon, wind en water.
Ten eerste heeft het milieu daar het meeste profijt van: veel minder luchtvervuiling, want zonne-energie en windmolens stinken niet en veroorzaken geen zure regen. Ook een belangrijk aspect is dat de fossiele energie een keer opraakt. Het is niet zo, dat we daar nu al angst voor hoeven te hebben, maar eens raakt het echt op... De consument, aldus Mevrouw Goedmakers, moet kunnen kiezen tussen fossiel opgewekte stroom, of Natuurstroom en daarom zijn we hier op Ameland. Zo’n twee jaar geleden heeft de NUON de Natuurstroom op de markt gebracht, hoofdzakelijk verkregen uit zonneenergie. Zij verwacht ook dat zonneenergie een heel belangrijke energiebron wordt. Nederland leent zich prima voor deze vorm van duurzame energie. Vooral op Ameland schijnt de zon meer dan in de rest van Nederland, zo’n 10 % meer, dus de lokatie is perfect. Met de gemeente Ameland is afgesproken dat ca. 50 % van de geleverde stroom, natuurstroom zou gaan worde¬n, Ons eiland loopt daar zeker niet mee achteraan.
Dhr. Cazemier beoogde in zijn slotwoord dat Ameland Natuur¬stroom gaat gebruiken, met als hoofddoel het verbeteren van het milieu. Het Gemeente bestuur heeft daar een voorbeeldrol in te vervullen. De natuurstroom voor ons eiland wordt d.m.v. zonnepanelen opgewekt. “Wij willen hier absoluut geen windmolenpark”, aldus onze burgemeester. De zonnepanelen komen op het Gemeentehuis en de rest van de duurzame energie wordt via NUON geleverd. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan deze nieuwe energiebron. De stroom is duurder, ongeveer 7 cent per kWh. Dat zou neer komen bij een gebruik van 1.000 kWh /jaar,op fl 6.83 extra per maand, bij een gebruik van 2.500 kWh /jaar, fl 17.08 extra per maand. Echter begin dit jaar komt de regering met een belangrijke belastingmaatregel, die de duurzame energie de helft goedkoper maakt voor de consument. Aan het eind van de hopelijk hele mooie zomer wordt een en ander gerealiseerd en kunnen de Amelanders gebruik maken van duurzame energie. ¬ NUON start dit jaar een informatiecampagne om zodoende een ieder, die daar belangstelling voor heeft, voor te lichten.