BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Verbouwing van het gemeentehuis van Ameland

Jaargang: 1998
Uitgave: April - Mei
Naam auteur: Onbekend

Bouwvakkers zijn al een hele lange tijd bezig het gemeenthuis een stuk groter te maken, zeg maar gerust te verdubbelen. Als je vanaf de Smitteweg Ballum binnen rijdt, vallen de bouwactiviteiten meteen op, de gebruikelijke chaos van puin en zandbulten. Maar wat meer opvalt is de bouwstijl, kantelen net als het kasteel wat hier ooit gestaan heeft.

Waarom heeft Ameland een groter gemeentehuis nodig. Op die vraag kon gemeente voorlichter Jan Epping ons antwoord geven. Om bij zijn kantoor te komen moesten we “kruip door sluip door” spelen om de diverse bouwobstakels te vermijden. Het is nu de derde verbouwing sinds het gemeentehuis in 1975 is gebouwd.

Met de eerste in 1987, werd er ruimte geschapen voor de afdeling financiën. Daarna in 1994 gingen de bouwvakkers weer aan het werk om het gemeentehuis te verbouwen, zodat de verschillende afdelingen niet meer bij elkaar behoefden te zitten, maar iedere afdeling een eigen ruimte kreeg, met waar nodig een eigen loket. Door deze verbouwing kon de sectie VROM (een onderdeel van VROM & WERKEN) ook op het gemeentehuis gehuisvest worden.

Vorig jaar werd in de raad besloten om de gehele afdeling VROM en Werken, althans het administratief gedeelte, naar Ballum te halen. Het streven was en is, alle afdelingen in één gebouw te huisvesten. Dat is beter voor de onderlinge communicatie en bereikbaarheid voor de inwoners van Ameland.

Door de bouw van een nieuw archief in het souterrain, kunnen de gemeentelijke stukken allemaal centraal en overzichtelijk worden opgeborgen Tijdens de verbouwing, die onder de bezielende leiding van Willem de Jong van bouwbedrijf Kienstra uit Nes wordt uitgevoerd, is men gestuit op resten van vroegere bewoning. Goed intact zijnde waterputten en diverse munten, loden kogels, smeedijzeren spijkers en potscherven.

Douwe de Boer, directeur gemeentewerken, vertelde dat er aan de noordzijde van de bouwput een strook rijshout was gevonden, wat er op duidt dat in het verre verleden reeds aan landaanwinning c.q bescherming tegen de zee werd gedaan.

Al deze vondsten zullen t.z.t tentoongesteld worden. Om een indruk te krijgen van de vorderingen aangaande de bouwerij gaf Jan Epping een rondleiding. Wat opvalt zijn de ruime en lichte kamers waar de ambtenaren hun werk gaan doen. Maar in de gangen en andere ruimten heerst er nog de gebruikelijke chaos die bij een verbouwing nu eenmaal hoort. Medio april moet de verbouwing klaar zijn, waarna de officiële heropening zal plaats vinden.

bijlage: foto: hoofduitvoerder. Kienstra. s.v.p plaatsen en diverse foto's van opgravingen foto: van gemeentehuis voor de eerste verbouwing (zie kantelen). ook zeker plaatsen foto's: van de laatste verbouwing.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier