BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Klare's Koe-lumn

Jaargang: 1998
Uitgave: April - Mei
Naam auteur: Harry de Kroon
Vaste rubriek: Koe-lum van Klara

Klara de Koe geeft exclusief voor De Nieuwe Amelander haar snaakse mening over (wan) toestanden op Ameland. In verband met de verkiezing van de gemeenteraad op 4 maart jongstleden worden deze keer de kopstukken van de Amelander politiek te kijk gezet.

Voor wie het nog niet weet: Ik ben Klare, de turbokoe van Sip en Jehanne van 'e Torenshoogte. Op versoek van de redaksie van dut blad laat ik mien licht skiene over alles wat er op Ameland gebeurt en wat niet sou gebeure moeten of ande'som. En as ik er self niet meer uut komme kin dan is Boele paraat, mien ontrouwe steun en koe-verlaat. Hij kan herkauweh....eh....prostitueren as gien ander. Boele is oanse stamboekbolle want bij oans wordt niet (weer) kloond: Oans koeies binne goed gesond, wij houwe van een versetje op sien tijd. Boele staat eigenlijk inschreven as Willem Alexander van Nes, niet te verwarren met ene W.A. van Buren. Weerom ons koeies hem Boele noeme? Deerom. En hierom, dat Jehanne niet weer het skaam-oranje krijt sodat we weer om verskoning vrage moete soas de vorige keer.

Klare's Koe-lumn staat boven dut stikje. In rond Amelands wil dat segge: koe-klets. Koe-lumN schrijf je dus met een n, maar probeer hem niet uut te spreken, want je lope geheid tegen een kaakontwrichting aan. Dit is de nije spelling of so iets. Welk een flauweN kul! Of niet dan! Maar ik moet wel bij de tijd blieve. En dus toch maar Koe-lumn met een n, ook al sou een kostelijke koe as ik er haast dol van worde.

Er is de aflopen tijd weer veul voorvallen weer ik het hoognodig met jim over hewwe moet. So hewwe Simon en Ina Kanger een keesboerderij opend. Een gat ien'e markt, liekt me. Ik hew Jehanne ook al so vaak proberen te overtugen van dat gat. Het is toch eeuwig sonde om mien appetijtelijke melk naar de wal af te voeren? Maar Jehanne vient mij niet goed wies. Maar mien melk gaat nou wel naar Ina voor die vermaarde Amelander nageltjekees. Deervoor bin ik nou op krudendieet. Ik krok er somtijds van. Dus mense: niet vergete, Klare's Kees ete! Afhalen bij Ina. Overigens blieft onse verrukkelijke joggert te koop bij Jozef de melkboer; links - of rechtsomdraaiend, tot ik er het suur van krij. Bij mij kan je alle kanten uut.

Zwaar weer op Ameland. Gedonder alom. Knetterende bliksems niet van de lucht. Een storm in een glas water en hier en daar een venienig wolkje gifgas. Verkiezingsstrijd. Pas geheelde wonden worde met een sadistisch genoegen weer openreten. Vraag me niet weerom. Al die partijen, se binne één grote pot nat. In hun programma's kin je lese welke beloften se nou weer breke wille. Trouwens hoeveul kandidaat - raadsleden souen hun eigen programma lezen hewwe? En begriepe? Over wat se de afgelopen 4 jaar presteerd hewwe, daar hoor je se niet over. Nou ja, Algemeen Belang Hollum blitst met veul "etcetera". Wat is dat nou eigenlijk, etcetera? Ik hew der niet veul fedusie in. En wat hewwe die hotemetoten uut Hollum voor met "algemien"? Eigenbelang is ommers het ienige dat telt. Kiek maar in hun folder: Eigen volk eerst. Kassa! Dat seit Boele ok en die kin het wete. As een buutengewoon talentvolle politieke pierewaaier is hij door Bakema in de armen sloten. Boele mag as lijstduwer Ameland '82 de absolute heerschappij besorge. Helaas nam Boele dat lijstduwerschap wat al te letterlijk. Kreunend en steunend werd hem door de gehavende partij - kliek de wacht anseid. Mien Boele kon oprotten. Remmert is niet so bolsturig en zal geen schade aanrichten. Hij weet dat hij as lijstduwer stemmen trekken moet van het stemvee uut Ballum, om maar een dwarsstraat te noemen.

Ameland '82 het dus voor ons afdaan. Maar wie moete we nou onse stem geve? Boele krijt acuut een aanval van de gevreesde gekke - bolle - siekte as ie Rood siet, dus die partij valt metien af vanself. Weer moet ik de BCA soeke? Is Jos Bulté weer onder de minsen? Is hij echt Belangen - loos? En weer binne Piet Jepma en sien Demokornuiten 66? Op de vlucht voor de opinie peilingen? Volgens mij bin der gieniens 66 meer over. Ik hew horen verluien dat se de volgende keer terugkomme as Dierencraten 66, omdat er gien mins meer op hen stemme wil.

Ik sie dat er 2 Hereboeren as lijsttrekker aanwesen binne. Maar se komme wel allebei van achter de Hoge Diek. En dat is een probleem. Die lui van het Westind hewwe een tradiesje om ons, van het Oosten, het bloed onder de hoeven vandaan te halen. Beide heren hewwe veul gemien. Het lieke wel klonen: veul gebla - blaat, weinig wol (en dus sie je een heleboel gesicht). Vooral Oene is een kettingprater. Hij kin uren prate sonder wat te seggen, voorwaar een unicum. Hulde! Rentmeester wil ie worde as ie groot is. Oe krimmels! Sou de burgervader deer van af wete? Ik sie ok dat Antje sich bekeerd het tot de Ware Partij. Veul Ballumers sille now sonder twiefel voor even bij hun keuse stuurt worde door hun vrees voor het Hemelse Gerecht (N.B. staat in gien enkel Amelands restaurant op de menukaart). De Ballumers krije het nog swaar: Jan Nagtegaal, ok uut Ballum, het Bolk en Kanjer Erica inset as Joker

Onderwiels hewwe we allegaar stemme kinnen. Dat is te seggen: jimme, maar ik niet. Wat een gedoente met die nijerwetse apperaten! Toen ik met mien hoef de knop "Antje" in drukken wou (sij staat as moeder van Ameland boven alle partijen), had je het gedonder deur'e glazen: Alle stoppen sloege door! Ik weet nou wat een swevende kiezer is. Souen we nu nog wel een nije raad krije? Een ding - eh persoon is wis en seker: Cazemier swaait nog jaren de scepter in het gemeentehuus, dat steeds meer de allure krijt van een vesting met onderaardse gewelven en een heuse slotmuur an de oostkant. Van oans kant hewwe se kennelijk het meest te duchten. Allien een ophaalbrug en het (ivoren) Torentje ontbreke nog. Ameland dreigt te klein te worden, door het steeds maar uutdijende gemeentehuus. Ik begriep nou ok beter de burgemeesterlijke paniek bij de afkalving van het Ballumer stran. Maar weerom doen we hier niet soas in Amerika. Daar het de president het voor het seggen. Dat is nou presies wat we hier hewwe moete. Gien gedonder meer met verkiezingen en beloofde beloftes. De burgemeester kin het allien wel af. Dan waar dat Ballumer stran probleem zomaar uut de wereld. Hij roept dan gewoon de noodtoestand af, en dan hadde se dat gat van Ballum maar dicht te maken. Sowat doet meer fertuten dan er met de handen in de busen bij kieken te blieven. Als president van Ameland kan hij ook grotere problemen an. Promotie is gien probleem. Grote koppen in de krant soas: "President van Ameland gaat probleemstad Groningen de oren wassen". Dat sou nijs wese. Weg met de paase - polderpolitiek. Strandsand - politiek! Daarmet komme we in de krant en op de televisie, dat brengt avesatie in Nederland.

Tot in NOVA Klare Koe


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier