BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Politieke Aardverschuiving op Ameland

De partij Ameland één heeft werkelijk een enorme politieke dreun uitgedeeld aan de zittende partijen. Zij komen met vijf zetels in de raad terwijl de rest van de partijen is gemillimeterd. Al vroeg in de avond, tijdens het binnenkomen van de stemmen van de diverse stembureaus, bleek al snel dat menig raadslid moest vrezen voor zijn zetel.

In alle dorpen heeft de partij van Theo Faber zetels binnen weten te halen. Ja mag gerust stellen dat de bewoners van Ameland al het politieke gedoe van de afgelopen jaren meer dan zat waren. Am’82 en het CDA zijn teruggeworpen op 1 zetel in de raad terwijl ze bij voorgaande verkiezingen altijd tot de grootste partijen behoorden. ABA heeft nog net 2 zetels weten te scoren en is de tweede partij van Ameland. VVD en PvdA komen beiden met één zetel terug in de raad. 

Ameland kiest voor een nieuwe koers. Dit is het resultaat van de verkiezingsuitslag op Ameland. De afgelopen jaren is het werkelijk dramatische geweest met de politiek op Ameland. Fracties die rommelden met beloftes en gemaakte afspraken. Wethouders die vroegtijdig werden weggestuurd en het opzeggen van het vertrouwen in elkaar. Dit is nog maar een kleine greep uit alle ellende die de Amelander bevolking politiek over zich heen kreeg. 

Enkele conclusies zijn al getrokken: De fractie van AM 82 moet op zoek naar een nieuwe fractie voorzitter. Rudolf Teuben heeft zijn conclusies getrokken en aangegeven niet terug te komen in de raad. Het is niet duidelijk wat Jeroen de Jong van het CDA gaat doen. Opvallend was wel dat de wethouder van het CDA al was vertrokken voordat de definitieve uitslag bekend werd gemaakt. 

Ameland één is nu aan zet. Ze kunnen een meerderheid vormen met ABA, de partij die het minst heeft verloren of kiezen uit een coalitie me de PvdA en de VVD. De laatste optie is een garantie voor een stabiel politiek klimaat in de komende vier jaren. 

De uitslag is ook een duidelijk signaal naar de provincie dat Ameland als zelfstandige gemeente verder wil en beschikt over een uitstekend zelfreinigend vermogen.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier