BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Stormmetingen op het strand van Ameland Noordwest

Aan de vooravond van het stormseizoen laat Rijkswaterstaat metingen uitvoeren op het strand van Ameland. Deltares en Shore Monitoring verrichten de metingen. Vandaag en morgen wordt meetapparatuur geplaatst aan de noordwestkust van het eiland. De metingen geven Rijkswaterstaat beter inzicht in het effect van stormen op de kust.

Pilot

Op het strand worden gedurende het komend stormseizoen drie meetpunten geplaatst die de golven en waterstand meten, zogeheten drukdozen. Daarnaast zal een drone de hoogte van het strand en de duinen meten. Wanneer er een (grote) storm is geweest worden het strand en de duinen opnieuw met de drone gemeten en zo kunnen de effecten van een storm worden bepaald. Bijvoorbeeld of en hoeveel zand er is weggeslagen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de metingen die momenteel plaatsvinden in het Amelander Zeegat voor het project Kustgenese 2.

De metingen op Ameland Noordwest zijn een pilot. Het is de bedoeling om het aantal metingen en locaties uit te breiden als de pilot goed verloopt. Normaal meet Rijkswaterstaat op vaste momenten enkele keren per jaar de kust, waardoor in het effect van een enkele storm minder goed te herleiden valt.

Quick Reaction Force

De metingen maken onderdeel uit van het project Quick Reaction Force. Deze doorlopende veldmetingen dragen bij aan het opbouwen van kennis over de kust en hierop kan Rijkswaterstaat het kustbeheer waar nodig aanpassen.
Ameland Noordwest ligt in het zeer dynamische Amelander Zeegat, waar afwisselend perioden van afslag en aangroei van de kust plaatsvinden. Het strand en de duinen zijn daar de laatste decennia onderhevig geweest aan erosie. Rijkswaterstaat voert hier daarom regelmatig suppleties uit.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier