• 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Start herinrichting Hagedoornveld Ameland

Met het leggen van een grote puzzel van het gebied startte burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland vandaag de werkzaamheden in het Hagedoornveld en de Zwanewaterduinen op Ameland. Het gebied wordt opnieuw ingericht zodat de natuur- en landschappelijke waarden worden versterkt en de recreatievoorzieningen een kwaliteitsimpuls krijgen.

In het Hagedoornveld komen verschillende opgaven bij elkaar. Een uitgelezen kans voor Staatsbosbeheer, gemeente Ameland en provincie Fryslân om het N2000 gebied integraal aan te pakken. ‘Hier is één plus één echt drie’, vertelt Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer, ‘we kunnen de natuur versterken door grotere, robuustere gebieden te maken, waarbij de duinen ook echt de ruimte krijgen en er weer plek komt voor typische duinflora en fauna. Tegelijkertijd worden de fiets- en wandelpaden iets verlegd en aangepakt waardoor je het landschap beter kunt ervaren.’

De gemeente, die jaarlijks 600.000 toeristen verwelkomt op het eiland is blij met de aanpak. Wethouder Theo Faber: ‘Een aantal jaren geleden moesten we een fietspad afsluiten in verband met wateroverlast. We hebben dat aangegrepen om een plan op te stellen voor het hele gebied. Prachtig dat de natuur de ruimte krijgt, maar ook heel belangrijk dat we dat kunnen combineren met fiets- en wandelvoorzieningen voor onze gasten.’

Breed gedragen

Het ontwerp voor het gebied is tot stand gekomen na een uitvoerig proces waarbij Amelanders input konden leveren. Er zijn thema-avonden en excursies georganiseerd en vorderingen konden worden gevolgd via de website hartvoorameland.nl. De landschapsarchitecten van Le Far West hebben op basis van alle gesprekken en wensen uiteindelijk begin dit jaar het definitieve ontwerp gemaakt.

Marjan Veenendaal: ‘Het was een interessant proces, en ik ben heel blij dat er vandaag zoveel mensen aanwezig zijn bij de officiële start. Dat geeft wel aan dat de plannen breed gedragen worden en dat het Hagedoornveld leeft bij de Amelanders. Natuurlijk is dit pas het begin, we zullen iedereen de komende tijd ook op de hoogte houden van de vorderingen.’ Het werk moet eind februari 2021 klaar zijn.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier

© 2023 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all