BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Oproep aan Tweede Kamer: investeer in veiliger scheepvaart

Wat kan Nederland doen om een containerramp zoals met de MSC Zoe in de toekomst te voorkomen? De Waddenvereniging is 28 oktober a.s. als deskundige aanwezig tijdens een rondetafelgesprek over de containerramp die begin vorig jaar plaatsvond. Aanleiding voor het gesprek is het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de toedracht van de ramp. Een rondetafelgesprek biedt Kamerleden de mogelijkheid om met verschillende deskundigen wat dieper op de materie in te gaan. Op die manier kunnen zij zich goed voorbereiden op het debat met de minister in de Tweede kamer over wat er moet gebeuren met de aanbevelingen uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Standpunt op papier
Ter voorbereiding van het gesprek heeft de Waddenvereniging, mede namens Stichting de Noordzee en Natuurmonumenten, een zogenaamde position paper ingediend. Hierin omschrijven wij wat volgens ons moet gebeuren om het kwetsbare waddengebied beter te beschermen. We concluderen dat er met het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en diverse andere onderzoeken voldoende aanbevelingen zijn om een veiligere containervaart te realiseren. De grootste uitdaging is hoe je al deze veranderingen voor elkaar krijgt. Hier is een goede organisatie en lange adem voor nodig.

Langjarig programma nodig
Wij roepen de Kamerleden op om te waarborgen dat er een programma, vergelijkbaar met het Deltaprogramma, wordt opgetuigd waarin met verschillende partijen de aanbevelingen worden uitgevoerd om onze zeeën tegen de gevolgen van de containervaart te beschermen. Voortgang van het programma kan jaarlijks via openbare rapportages aan de Tweede Kamer plaatsvinden.

Waddengebied verdient betere bescherming
Het belang van de bijzondere natuur van de Waddenzee en de Noordzee heeft een prominente plaats in het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid: “spullen uit containers horen niet in natuurgebieden en tasten de natuurwaarden aan, ongeacht de schade aan organismen”. “Het vervuilen van onze zeeën met bijvoorbeeld plastic is zowel cumulatief als onomkeerbaar”. “Elke verloren container is er één teveel.” Het waddengebied, inclusief de Noordzeekustzone verdient een lange-termijn programmaplan.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier