BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Minister Kamp negeert Tweede Kamer

Ruim een maand na zijn bezoek aan Schiermonnikoog en Terschelling laat minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij volledige steun geeft aan de plannen voor gaswinning onder de Waddenzee. Daarmee doet Kamp geen recht aan wetswijzigingen die eerder door de Tweede Kamer zijn aangenomen om de schadelijke mijnbouwactiviteiten onder de Waddenzee te stoppen.

Een zeer onaangename verrassing voor de eilanders die de minister vorige maand zo gastvrij ontvingen tijdens een werkbezoek.

De Waddenzee is deze maand uitgeroepen tot Nederlands mooiste natuurgebied. Maar de minister die verantwoordelijk is voor de bescherming van dit natuurgebied blijft vasthouden aan het oude mijnbouwbeleid zonder een wakend oog voor de unieke natuurwaarden van de Waddenzee.

Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, is verbijsterd door de beslissing van de minister: ‘Fossiele brandstoffen moeten onder de grond blijven om klimaatverandering en zeespiegelstijging een halt toe te roepen. Juist de Waddenzee is extra gevoelig voor een stijging van de zeespiegel. Gaswinning draagt bij aan klimaatverandering en zorgt ook nog eens voor bodemdaling onder de Waddenzee zelf. Een explosieve combinatie waar de wettelijke beschermers voor moeten waken. Als minister Kamp de wensen van de Tweede Kamer op deze manier gaat uitvoeren in dit schitterende natuurgebied is dat het verkeerde signaal op de verkeerde plek. Het betekent denk ik ook dat we ons maar weer moeten voorbereiden op talloze kostbare en tijdrovende juridische procedures over mijnbouw onder de Waddenzee.’

De brief van de minister geeft een inkijkje in de manier waarop hij denkt de nieuwe Mijnbouwwet te kunnen uitvoeren. De nieuwe Mijnbouwwet is nog niet van kracht omdat de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog moet goedkeuren.

De brief van Minister Kamp aan de Tweede Kamer is te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2016/11/01/kamerbrief-over-uitvoering-motie-over-geen-proefboringen-en-gaswinning-schiermonnikoog/kamerbrief-over-uitvoering-motie-over-geen-proefboringen-en-gaswinning-schiermonnikoog.pdf


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier