BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Onderzoek naar de uitvoering van de WMO

Zestien Friese rekenkamers en rekenkamercommissies gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de uitvoering van de WMO in zestien Friese gemeenten. Afgelopen week was de officiële start van het onderzoek in Drachten, dat ongeveer een half jaar in beslag zal nemen.

WMO: hoe staat de vlag erbij
Ruim anderhalf jaar na de invoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaan de rekenkamers kijken hoe de gemeenten het er van af brengen bij de uitvoering van die wet. De invoering van de WMO ging anderhalf jaar geleden niet zonder slag of stoot. Veel inwoners hebben negatieve gevolgen ondervonden, zo hebben we allemaal kunnen lezen. Maar de gemeenten hebben ook heel hard gewerkt om hun zaken op orde te krijgen. Hoe staat de vlag er nu bij?

Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in hoe de zestien gemeenten hun WMO-dienstverlening hebben georganiseerd. Gemeenten kunnen daarbij verschillende keuzes hebben gemaakt. Hoe gemakkelijk of moeilijk bijvoorbeeld kunnen cliënten toegang krijgen tot de voorzieningen? Welke afspraken zijn er met zorgaanbieders gemaakt? Hoe verzamelt de gemeente ervaringen van cliënten? Hoe kan een cliënt een aanvraag doen?

Gemeenten leren van elkaar
De rekenkamers en rekenkamercommissies willen door het onderzoeken van de zestien gemeenten ook gemeenten van elkaar laten leren. De goede praktijkvoorbeelden kan men van elkaar overnemen.

De uitvoering van het onderzoek is in handen gegeven van bureau Lysias uit Amersfoort, dat veel ervaring heeft met het uitvoeren van dit soort onderzoeken in het sociaal domein. De komende maanden zullen onderzoekers van Lysias bij alle gemeenten over de vloer komen. Ook cliënten en zorgaanbieders worden in het onderzoek betrokken.

Unieke samenwerking
Elke gemeente moet volgens de wet een rekenkamer of rekenkamercommissie hebben. Die toetst of de gemeente zijn werk rechtmatig, doelmatig en doeltreffend uitvoert. Het is voor het eerst dat zoveel rekenkamers en rekenkamercommissies in Friesland samen een onderzoek uitvoeren.

Deelnemende rekenkamer(commissie)s van zestien gemeenten zijn: Achtkarspelen, Ameland, De Fryske Marren, Harlingen, Heerenveen, Leeuwarden, Littenseradiel, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland en Weststellingwerf. Het laten uitvoeren van een onderzoek in verschillende Friese gemeenten door dezelfde onderzoekers vanuit hetzelfde perspectief heeft als voordeel dat er onderlinge vergelijkbaarheid ontstaat en gemeenten van elkaar kunnen leren. Ook is deze werkwijze efficiënter dan wanneer elke gemeente afzonderlijk zo’n onderzoek uitvoert.

 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier