BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Onderzoekt naar reguleren openbare ruimte

Het college van burgemeester en wethouders van Ameland geeft uitvoering aan het voornemen van de raad om het bedrijfsmatig gebruik van de openbare ruimte te reguleren. Als onderdeel hiervan bereidt het college een precarioverordening voor, waar de raad een besluit over kan nemen. Tegelijk met de besluitvorming rondom de reconstructie van dorpskern Nes heeft de gemeente zich voorgenomen om het bedrijfsmatig gebruik van de openbare ruimte te reguleren. Om invulling aan dit voornemen te geven wil het college op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening nadere regels stellen aan het plaatsen van terrassen en uitstallingen op of aan de weg. De ondernemer hoeft geen vergunning aan te vragen als zijn terras of uitstalling aan de nadere regels voldoet. 

Ook verzocht de raad het college te kijken naar de mogelijkheden om precario te heffen, zoals in de meeste gemeenten gebruikelijk is. Een precarioheffing is een vergoeding voor het (bedrijfsmatig) gebruik van gemeentegrond (in de openbare ruimte). Het college gaat dit jaar onderzoeken hoe een precarioverordening voor Ameland eruit moet komen te zien.
Het college vindt het belangrijk ondernemers te betrekken bij deze voornemens. Niet alleen informeren, maar ook ideeën ophalen. De komende tijd ontvangen de ondernemers via de ondernemersverenigingen nader bericht hierover. 

Met de nieuwe ‘nadere regels’ gaat het college naar verwachting al voor de zomer werken. Als de raad besluit een precarioverordening vast te stellen, zal deze op z’n vroegst op 1-1-2022 in werking treden. Het college is zich ervan bewust dat de coronacrisis grote financiële gevolgen heeft voor veel ondernemers en laat weten dat bij de invoering van de nieuwe regelgeving hier uitdrukkelijk rekening mee gehouden zal worden. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat na besluitvorming de precarioverordening per 1-1-2022 wordt ingevoerd, maar dat bedrijven in het eerste jaar nog worden vrijgesteld van precarioheffing in verband met (de nasleep van) de coronacrisis. 

De gemeenteraad is inmiddels door het college geïnformeerd over deze voornemens.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier