BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Maak kennis met de donkerte van de Wadden

Speciaal voor de Sterrenkijkdagen én de Dag van de Biodiversiteit organiseren we de Nacht van het Wad-show op zaterdag 20 maart! Ga jij van 20.00 tot 21.15 uur ook mee op een digitale tocht door het Waddengebied? Live vanuit het Wadden Center op de Afsluitdijk laat boswachter Jaap Kloosterhuis je kennismaken met de de flora en fauna. Weet jij wat er ’s nachts allemaal leeft en waarom duisternis zo belangrijk is? Daarna gaan we op pad met sterrenkundestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij laten je de donkere hemel zien vanuit het perspectief van de sterrenkundige.

Boswachter Jaap Kloosterhuis
Jaap Kloosterhuis is boswachter van Staatsbosbeheer in Nationaal Park Lauwersmeer. Hij weet veel over de natuur in dit prachtige gebied en over het belang van donkerte voor plant en dier. Sinds oktober 2016 is het Lauwersmeergebied een officieel Dark Sky Park: een plek waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zien.

Donkerte ambassadeurs
Alex, Annemarijn en Nynke zijn drie sterrenkundestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen, die meewerken aan het ‘Donkerte van de Wadden’ project. Ze sluiten zich aan bij het verhaal van Jaap Kloosterhuis over het behoud van donkerte, vanuit het perspectief van de sterrenkunde. Hoe bewust ben jij met het licht dat je gebruikt? Wat zie je eigenlijk níét door al het licht dat er om je heen schijnt? Een donkere sterrenhemel ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan dat je gewend bent. Sterrenkundigen merken dit ook: ze kunnen steeds minder zien door hun telescopen.

Programma
• 20.00 uur: Opening door Sijas Akkerman, directeur van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland
• 20.05 uur: Op pad met boswachter Jaap Kloosterhuis door het donkere Waddengebied
• 20.45 uur: De hemel voor een sterrenkundige, met studenten van de RUG
• 21.15 uur: Afsluiting

Graag zien we jou op 20 maart! Tijdens de uitzending kun je vragen stellen aan de sprekers. De livestream is te volgen op Youtube, Facebook en Twitter. Aanmelden is gratis, je ontvangt dan van ons een reminder! Aanmelden is niet verplicht. Je vindt de livestream op 20 maart hier:
• Facebook: Nacht van het Wad
• Twitter: Nacht van het Wad
• Youtube: het kanaal van de Nacht van de Nacht


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier