BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Publieksactie Werelderfgoed Waddenzee

De Waddenvereniging is gestart met een publieksactie waarbij internationale investeerders worden opgeroepen geen geld meer te investeren in de winning van gas uit het Werelderfgoed Waddenzee. Vier bedrijven hebben plannen om meer gas uit het waddengebied te gaan halen. Het geld dat de gaswinners daarvoor nodig hebben, halen ze op bij grote investeerders uit Nederland en ver daar buiten.

Gaswinning zorgt voor bodemdaling en draagt bij aan klimaatverandering. Zowel de bodemdaling door de gaswinning als de zeespiegelstijging door klimaatverandering kan het karakter van deze ondiepe zee wezenlijk en onherstelbaar veranderen. Dat wil de Waddenvereniging voorkomen door de geldkraan voor gaswinning dicht te draaien.

Zeepbel van gas
De winning van fossiele brandstoffen als aardgas wordt in de financiële wereld al de ‘carbon bubble’ genoemd. Om het Klimaatakkoord van Parijs 2015 te halen, moeten regeringen 80% van de bestaande voorraden fossiele brandstoffen onder de grond laten zitten. Meer naar boven halen betekent automatisch meer klimaatverandering met grote financiële gevolgen voor bewoners, bedrijven en overheden. Investeren in gaswinning is investeren in een zeepbel.

Met de start van de online oproep vraagt de Waddenvereniging hulp om de geldkraan voor waddengaswinning dicht te draaien. ‘Miljoenen mensen genieten elk jaar van de schoonheid van de Waddenzee. De vraag is of de investeerders ook de unieke schoonheid van het gebied kennen en zich realiseren hoe waardevol en kwetsbaar het is. Dit heeft in ieder geval tot nu toe geen rol gespeeld in bedrijfsbeslissingen om gas onder de zeebodem weg te halen. De Mijnbouwwet biedt bovendien geen enkele bescherming tegen deze investeerders. Dat is niet meer van deze tijd,’ aldus Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging.

 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier