BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Zeegrasherstel in Waddenzee succesvol

Het zeegrasherstelproject heeft opnieuw positief resultaat opgeleverd. Het zeegras is weer opgekomen, niet alleen op de ingezaaide vlakken, maar ook op de plekken waar het zeegras al ‘een jaar oud is’. Dit is goed nieuws. Niet alleen de uitzaaimethode is effectief gebleken, maar het opgekomen zeegras heeft nu zélf vruchtbare zaden gevormd waaruit zeegras is opgekomen.

Dit is een belangrijke stap in voorspoedig herstel.

De afgelopen twee jaar hebben de Waddenvereniging en Rijkswaterstaat een proef uitgevoerd met als doel groot zeegras in de Waddenzee te herstellen. Vrijwilligers van de Waddenvereniging en experts van Rijkswaterstaat hebben nu twee opeenvolgende jaren zeegras van het Duitse Waddeneiland Sylt op drie plekken in de Nederlandse Waddenzee uitgezaaid.

Door het lange koude voorjaar liet het zeegras iets langer op zich wachten, maar inmiddels zijn er dunne groene sprieten op het wad. 

Mogelijk is het zeegras ook verder uitgezaaid. Rijkswaterstaat gaat in de nazomer monitoren hoe groot de zeegrasvelden precies zijn. 

Of het zeegras nu definitief terug is in de Waddenzee is nog niet te zeggen, het is nog afwachten hoe het zeegras zich de komende jaren zal ontwikkelen. De Waddenvereniging, het Programma naar een Rijke Waddenzee en Natuurmonumenten bekijken momenteel de mogelijkheden om een vervolg op deze eerste proef in te richten. De resultaten tot nu toe zijn hoopgevend en een uitbreiding van de proef is daarom zinvol.

 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier