BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Mosselbanken in Waddenzee blijven stabiel

Al bijna 20 jaar worden de ontwikkeling van mosselbanken in de Nederlandse Waddenzee door de universiteit van Wageningen bestudeerd. Het gaat met name om de eigenschappen die het al dan niet overleven van mosselbanken bepalen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Droogvallende mosselbanken zijn een belangrijke ecotoop binnen de Waddenzee. Na het verdwijnen van de mosselbanken in de jaren negentig van de vorige eeuw karteren onderzoekers van IMARES elk jaar een aantal individuele mosselbanken. Dit om de huidige locatie en grootte na te gaan, en om de jaarlijkse veranderingen te kunnen zien. Ook de bedekking van mosselbanken, de grootteklassen en biomassa van de mosselen, het percentage oesters en andere organismen op de mosselbank worden gemeten.

Mosselbanken gaan in het algemeen na het jaar van ontstaan langzaam in oppervlakte, bedekkingspercentage en populatiedichtheid achteruit. Op de mosselbanken neemt dan het percentage lege schelpen, algen, zeepokken en restgewicht toe in verhouding tot de levende mosselen. De afname in oppervlakte en bedekking wordt af en toe tenietgedaan door een goede broedval, waarna het proces opnieuw begint. Over de jaren ontstaat dus geleidelijk een mosselbank met meerdere jaarklassen en met een gevarieerde gemeenschap.

De drie mosselbanken die vanaf 1997 worden gevolgd (maar al eerder zijn ontstaan) zijn in 2013 alle nog aanwezig. Deze banken bestaan inmiddels zeker 19 jaar op dezelfde locatie. Deze oude banken zijn erg stabiel in oppervlakte en bedekking en vertonen alleen kleine veranderingen tussen de jaren. Van de vijf mosselbanken die de onderzoekers vanaf 2006 elk najaar bezoeken, zijn er drie verdwenen. Deze banken waren al enkele jaren oud toen ze voor het eerst bezocht werden. De overgebleven twee mosselbanken zijn inmiddels zeker meer dan acht jaar op dezelfde plek aanwezig, waarschijnlijk al twaalf jaar. Hoewel deze banken in oppervlakte en bedekking in de loop der jaren sterk fluctueren, tonen ze aan dat deze meer dynamische mosselbanken ook jarenlang op een bepaalde locatie aanwezig kunnen blijven en daarmee een stabiele mosselbank kunnen vertegenwoordigen.

 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier