BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Onderzoek gestreepte dolfijnen Ameland

Op het strand van Ameland zijn afgelopen dinsdagavond laat een dode volwassen gestreepte dolfijn met haar jong aangetroffen. De dieren zijn de volgende dag naar de faculteit Diergeneeskunde gebracht, waar direct sectie werd uitgevoerd. Belangrijk daarbij was het bewaren van de gehoorbeentjes.

Deze organen zijn uit de kop verwijderd en gefixeerd, zodat de trilhaartjes hierbinnen behouden blijven. Aan deze trilhaartjes kunnen we door middel van elektronenmicroscopie afleiden of de dieren wellicht gehoorschade hebben opgelopen of niet. 

Haast geboden

Onderzoek naar gehoorschade bij gestrande walvisachtigen is altijd een grote uitdaging vanwege de snelle staat van ontbinding van het weefsel na de dood van een dier. Het materiaal moet binnen 18 uur na het overlijden zijn gefixeerd. Het leek erop dat de dolfijnen nog niet zo lang dood waren, vandaar dat haast geboden was.

Parasieten

Een directe doodsoorzaak is na sectie nog niet vast gesteld. Wel hebben de onderzoekers gezien dat het moederdier redelijk tot goed doorvoed was, maar zij niet recent gegeten leek te hebben; maag en darmen leken leeg. Het kalf daarentegen had melkrestanten in de maag en redelijk volle darmen. Beide dieren hadden last van parasieten in de onderhuidse vetlaag (de ‘blubber’), maar wat precies voor hun gezondheid betekende is nog onduidelijk. Op basis van microscopisch onderzoek hoopt de faculteit meer te kunnen vertellen over de doodsoorzaak van deze dieren.

Zeldzaam

Gestreepte dolfijnen komen nauwelijks voor in de Noordzee. Met maar acht eerder gedocumenteerde strandingen, vormt dit stel dus een bijzondere vondst. Om meer over de biologie en pathologie van deze soort te leren is er veel materiaal van beide dieren verzameld. Onder andere zal virologisch onderzoek worden uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het onderzoek naar het maagdarmstelsel van beide dieren vindt plaats bij IMARES Wageningen UR in Den Helder. De skeletten zijn bewaard gebleven en zullen in de toekomst in Natuurmuseum Ameland te bewonderen zijn.

Transport

Het stranden van de dieren werd woensdag aan het begin van de middag gemeld door Natuurmuseum Ameland aan de faculteit Diergeneeskunde. De twee dieren zijn toen direct in Ameland opgehaald door het schip De Krukel van het ministerie van Economische Zaken en vanaf Holwerd naar de faculteit Diergeneeskunde getransporteerd, waar ze woensdagavond arriveerden. De sectie op beide dieren is direct die avond en nacht uitgevoerd.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier