BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Boerderijen op Ameland vergrijzen

Volgens het CBS worden er op Ameland relatief veel boerderijen gerund door een 65-plusser. Oostzaan is de enige gemeente die een hoger percentage 65-plussers als bedrijfshoogd kent.

Bijna een kwart van de boeren die vorig jaar in Nederland als bedrijfshoofd werkte was 65–plusser. Daarmee is de landbouw een van de meest vergrijsde sectoren van Nederland.

Oudere boer ploegt voort

De gepensioneerde boer(in) werkt niet altijd alleen op de boerderij. Op twee van de drie van deze bedrijven is er hulp van familieleden. Toch zijn er ook ruim 4,7 duizend boerderijen waar de boer of boerin het zonder deze hulp moet doen. Ook zijn er steeds meer boerderijen met een85-plusser als bedrijfshoofd.

Hoe ouder, hoe kleiner

De boerderijen die gerund worden door 65-plussers zijn gemiddeld een stuk kleiner dan de bedrijven met een jongere boer als bedrijfshoofd. Voor de boeren vanaf 65 jaar geldt dat de landbouwbedrijven kleiner zijn naarmate leeftijd van bedrijfshoofd hoger is. Dit betekent dat naarmate de boer ouder wordt, hij langzaam afscheid neemt van zijn landbouwactiviteiten.

Een landbouwbedrijf van een bedrijfshoofd tussen de 65 en70 jaar is de helft kleiner dan het bedrijf van een bedrijfshoofd jonger dan 65 jaar. Bij bedrijfshoofden ouder dan 85 jaar is dit 10 keer zo klein.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier