BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Haaien op de Waddenkust!

De aantallen haaien in het waddengebied lijken toe te nemen. Steeds vaker wordt er door beroeps- en sportvissers melding gemaakt van haaien gevangen rond en vanaf de Waddeneilanden.

Om beter in beeld te krijgen of de aantallen echt toenemen, om welke soorten het gaat en waarom ze het waddengebied opzoeken, gaan enkele garnalenvissers de door hun gevangen haaien merken. 

De Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en de Dutch Shark Society hopen met deze merkstudie meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van de wellicht groeiende haaienpopulatie in het waddengebied. 

Van oudsher kende de Waddenzee en de kustzone boven de Waddeneilanden een gezonde haaienstand. Het ging hierbij vooral om (gevlekte) gladde en ruwe haaien. Vanaf de jaren zeventig zijn de aantallen van deze roofvissen sterk afgenomen. Wouter van der Heij, Waddenvereniging, “Hun terugkeer zou goed nieuws zijn aangezien zij een sleutelpositie innemen in het voedselweb”. 

Of de aantallen daadwerkelijk toenemen is met de huidige monitoringprogramma’s onvoldoende waar te nemen, vandaar dat de initiatiefnemers samen met geïnteresseerde garnalenvissers de komende jaren de aanwezigheid jaarrond in kaart gaan brengen.

Naast de aantallen en de soort haaien kan de merkstudie over een aantal jaren ook licht werpen op de vraag waarom ze het Waddengebied opzoeken. Is dat om te eten, zich voort te planten of anderszins. 

In het waddengebied zal met garnalenvissers worden samengewerkt. Alle haaien die zij vangen tijdens het garnalenvissen, voorzien zij van een merkje in de rugvin. Verder worden ook de soort haai, lengte, geslacht en vangstlocatie genoteerd. Er zal niet gericht op haaien worden gevist.

Vanaf volgend voorjaar worden vangsten en eventuele terugvangsten van haaien gemeld op de website www.waddenzeevismonitor.nl.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier