BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Atelier ‘Ut Roaie Hús’ van Ida Boelens

Ooit schreef Bram Vermeulen het prachtige lied: ‘Ik heb een steen verlegd, in een rivier op aarde’. De strekking van het lied is: door dat te doen zal de stroom van het water anders gaan. Je kunt een verschil maken.

Die gedachte komt bij me op als ik het atelier van Ida Boelens binnenstap. Dat komt niet alleen door de prachtige schilderijen van ronde op elkaar gestapelde stenen die aan de muur hangen, maar ook door Ida zelf. Zij heeft op 1 mei 2015 haar atelier geopend aan de Molenweg 10 in Nes. ‘Ut Roaie Hûs’. Ze heeft de stap gemaakt om haar hart en diepgewortelde passie te volgen om te schilderen en te creëren. En dat te delen met anderen. Het lied van Bram Vermeulen vertelt verder: Misschien eens gevuld door sneeuw en regen, neemt de rivier mijn kiezel mee. Om hem dan glad en rondgesleten, te laten rusten in de luwte van de zee.

Als jong meisje wilde ze schilderijen maken. Ze had toen al verf en penselen gekocht. Maar toch kwam het er niet van. Het duurde nog tientallen jaren voor Ida de daad bij het woord voegde. Ze ging schilderen. ‘Als ik schilder, is de hele wereld weg, alles is weg. Ik ben alleen maar met het schilderen bezig,’ vertelt Ida. Ze schildert figuratief. Haar laatste schilderijen neigen naar het surrealisme. Veel heldere kleuren, alsof ze de dingen loslaat en de emotie meer toelaat in haar werk.

Ze heeft een prachtig atelier aan de Molenweg in Nes. Beneden kunnen bezoekers haar werk bekijken. Een tafel met stoelen nodigt uit om even te gaan zitten. Een bos bloemen en gezellige ornamenten maken het sfeervol. De verlichting is prachtig. Aan de muren hangt haar werk. Je voelt je meteen op je gemak. Het atelier is goed vindbaar en bereikbaar, ook voor minder validen. Boven is ze aan het werk. Met lichtinval uit het noorden is dit een prachtige werkplek.

Ze heeft haar atelier ‘Ut Roaie Hús’ genoemd. Niet zo verwonderlijk. ‘Het dominante huis naast de molen is gebouwd van rode bakstenen. Het is mijn ouderlijk huis.’ De woonplek van Ida en haar zus Maria. In het atelier van Ida hangt een heel klein schilderijtje van twee kleine meisjes. Ida en Maria. Iets daarboven hangt net zo’n klein schilderijtje van vader Boelens. Hij melkt een koe. Ida wijst mij op het kleurverschil in de arm met opgestroopte mouw. De plek waar de zon bij kon en waar niet. Ook zijn horloge met het zwarte bandje is karakteristiek. ‘Hij had het horloge altijd om.’

‘Mijn vader is zeker bepalend voor mij geweest, met hem in gedachten ben ik met mijn atelier begonnen,’ vertelt Ida. ‘Op het moment dat je kiest voor de dingen die je heel erg leuk vindt, waar je plezier aan beleeft, verandert er veel. Je versterkt jezelf. Ik zag mijzelf lang op de achtergrond staan, maar nu denk ik: kom maar op. In één van mijn schilderijen heb ik mijzelf onbewust weergegeven, ik sta in de bovenste verstilde steen van een stapel stenen waarvan de onderste druk en chaotisch is. Het symboliseert mijn weg naar innerlijke rust.’ De stenen op de schilderijen lijken aan elkaar vast te zitten, opgestapeld op elkaar.

‘Drie jaar geleden deed ik mee met de Amelander Amateur Kunstenaars tijdens de Kunstmaand Ameland. Mensen herkennen mij nog van de schilderijen met de stenen.’ Dit jaar komt u de schilderijen van Ida weer tegen op één van de locaties in Buren. Daar exposeren de Amelander Amateur Kunstenaars (AAK) dit jaar voor de vierde keer in de maand november hun werk.

Ida schildert veel meer dan alleen stenen. Prachtige koeien, stillevens, kleurrijke bloemen en nog veel meer. ‘Ik schilder veel in mijn hoofd en daarna maak ik het tastbaar.’ De schildersactiviteiten van Ida hebben ook iets zichtbaars opgeleverd. Behalve de prachtige schilderijen in haar atelier heeft het ook iets gedaan met Ida zelf.
Voor mij staat een prachtige, zelfbewuste, vrolijke, hippe vrouw.

Bent u benieuwd naar haar werk? Kom dan gerust eens binnen. U bent van harte welkom!

Atelier ‘Ut Roaie Hús’
Ida Boelens
Molenweg 10
Nes Ameland
06-83 90 47 64


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier