BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Dijkverbetering Ameland van start

Wetterskip Fryslân is vrijdag 19 juni officieel gestart met het grootste dijkproject in haar`geschiedenis: de verbetering van 16,5 kilometer Waddenzeedijk op Ameland.

Een groep jonge ‘dijkwerkers’ van basisschool ’t Ienster uit Ballum legden de eerste breukstenen op de dijk bij de Ballumerbocht. Ze kregen hulp van hoofd-ingenieur directeur Sieben Poel van Rijkswaterstaat Noord-Nederland, wethouder Nico Oud van gemeente Ameland en loco-dijkgraaf Bé de Winter van het waterschap. Hiermee zijn de werkzaamheden gestart die nodig zijn om Ameland ook de komende 50 jaar te beschermen tegen hoogwater.

Jaarlijks brengen 600.000 toeristen een bezoek aan Ameland, waarvan het merendeel in de zomermaanden. Ze ondervinden geen hinder van de dijkversterking, want het drukbezochte strand met de strandpaviljoens ligt aan de Noordzeezijde van Ameland. De dijkversterking vindt plaats aan de Waddenzeezijde. 

Het werk aan de Waddenzeedijk is nodig om weer te voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Over een lengte van 16,5 kilometer wordt de dijk gemiddeld 35 centimeter verhoogd en de bekleding versterkt. Ook worden er drie waterdoorgangen (duikers) in de dijk vervangen. Vanuit het watergebiedsplan Ameland wordt er een vierde nieuwe duiker gerealiseerd, deels gefinancierd door het Waddenfonds en Provincie Fryslân. Via deze uitlaten wordt overtollig water afgevoerd naar de Waddenzee.

Voor de dijkverbetering wordt er in totaal zo’n 800.000 ton breuksteen, klei, zand en asfalt met vrachtschepen via de Noordzee naar de Waddenzee aangevoerd. Het project is logistiek gezien een uitdaging. Niet alleen het versterken van de dijk is een flinke klus, ook de locatie maakt dat er veel materiaal vanaf het vasteland aangevoerd moet worden. En vanwege het broed- en stormseizoen kan alleen in de zomermaanden aan de dijk worden gewerkt.

Aannemerscombinatie Van den Herik Sliedrecht en Jansma Drachten voert de dijkverbetering uit. Het werk is in juni 2018 klaar. De totale projectkosten bedragen
77 miljoen euro.

Het werk aan de dijk is interessant en leerzaam voor iedereen. Bewoners, scholen en toeristen zijn tijdens de werkzaamheden van harte welkom voor een ‘kijk op de dijk’. Kijk voor meer informatie op www.kijkopdedijkameland.nl.

De dijkverbetering op Ameland is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Binnen dit programma wordt op 88 plaatsen in Nederland voor ruim 3,2 miljard euro aan waterkeringen versterkt. Via dit programma voeren de waterschappen en Rijkswaterstaat maatregelen uit om de waterkeringen aan de wettelijke veiligheidsnormen te laten voldoen, nu en in de toekomst. Kijk voor meer
informatie op www.rws.nl/hwbp.
Fotobijschriften:
Foto 1: Kinderen van basisschool ’t Ienster uit Ballum legden de eerste breukstenen met hulp
van (v.l.n.r.): wethouder Nico Oud van gemeente Ameland, hoofd-ingenieur directeur Sieben
Poel van Rijkswaterstaat Noord-Nederland en loco-dijkgraaf Bé de Winter van Wetterskip


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier