BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Geschiedenis van de Wadden

Ter gelegenheid van de verschijning van Geschiedenis van de Wadden heeft dr. Anne Doedens heden (27 mei 2015) het eerste ‘Amelander’ exemplaar van het boek aan burgemeester De Hoop overhandigd.

Aanwezig waren verder de heer Pieter-Jan Borsch (die advies gaf inzake de Amelander historie) en de heer Klaas Nobel uit Hollum (die in de Canon genoemd wordt). Tijdens dit gebeuren werd tevens een fraaie facsimile tekst met een van de eerste vermeldingen van Ameland in de vroege middeleeuwen door Anne Doedens aan het gemeentebestuur overhandigd. 

Canon betekent ‘richtsnoer’. In dit boek wordt het begrip gebruikt als maatstaf van wat men zou moeten weten van de geschiedenis van de wadden, de belangrijkste historische personen, zaken en processen.

Deze Waddencanon heeft 50 ‘vensters’, evenals de Nederlandse geschiedeniscanon. Ze geven inzicht in de gedeelde en verschillende cultuur en geschiedenis van de eilanden: die hebben daarin een steviger onderlinge relatie dan die met de provincies waar ze bij horen.Het water verbond de eilanders. De eilander ‘talen’ zijn verwant. De folklore kent overeenkomsten. De aanleg van bossen maakt op alle eilanden deel uit van één proces.

Opvallend is de aanwezigheid van doopsgezinden. De rol van kerken en kloosters is bepalend voor de Waddengeschiedenis. Zoals Fulda en Clervaux voor Ameland.

De eilanden spelen een unieke rol in de 80-jarige oorlog en tijdens de Engelse oorlogen van de 17e eeuw. Ook Ameland.

Veranderingen van het landschap voltrekken zich hier sneller dan elders. Hidde Dirks Kat en andere belangrijke personen en zaken uit de Amelander historie komen aan bod. De betekenis voor onze nationale defensie is en was groot. En er is veel meer …

Zeker is in ieder geval dat het hier gaat om de eerste samenhangende totaalhistorie van de Waddeneilanden, waarin Ameland in 190 pagina’s 256 maal aan de orde komt …

 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier