BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Uniek onderzoek naar huilers

Zeehondencrèche Pieterburen start met behulp van studenten van de Universiteit Utrecht een intensief onderzoek naar het gedrag van zeehondenmoeders en hun pups.

Zij kijken met name naar hoe veel tijd moeder en pup met elkaar besteden tijdens de zoogperiode. Door de inzichten die hieruit verkregen worden kan de Zeehondencrèche beter inschatten wanneer een bij hen gemelde zeehondenpup opgevangen moet worden.

De Zeehondencrèche wil zo voorkomen dat pups ten onrechte van hun moeder worden gescheiden.

Door middel van een foto-identificatie techniek ontwikkeld voor grijze zeehonden zullen individuele moeder en hun pups van de gewone zeehond worden gevolgd. Zo wordt er bijgehouden hoe veel tijd er gezoogd wordt en hoe lang een moeder een pup alleen laat. De resultaten van het onderzoek zullen kunnen worden gebruikt om in de toekomst te bepalen of een pup daadwerkelijk verweesd is, oftewel een "huiler".

Het is voor het eerst dat daar een dergelijk intensief onderzoek wordt gedaan. De onderzoekers worden geadviseerd door wetenschappers van onderzoeksinstituut IMARES en de wetenschappelijke adviescommissie van de Zeehondencrèche onder leiding van professor Ab Osterhaus.

Biologen van de Zeehondencrèche bestuderen al een aantal jaren de zeehondenmoeders en pups in de Dollard in relatie tot verstoring. Dit gebied in Oost-Groningen wordt in het voorjaar door honderden zeehonden gebruikt. Door verschillende maatregelen is de verstoring afgenomen en kan er dit jaar voor het eerst goed worden gekeken naar de tijd die moeder en pup in een natuurlijke situatie samen besteden. Het prachtige natuurgebied is wel voor het publiek te bezoeken en iedereen kan dus ook mee kijken met de onderzoekers. Daarnaast zullen de individuele moeders en pups ook via de sociale media van de crèche te volgen zijn.

Om de aandacht in goede banen te leiden, trekken de Zeehondencrèche, het Groninger Landschap en het waterschap Hunze en Aa's samen op om de kans op verstoringen in het gebied zo klein mogelijk te houden door onder andere het plaatsen van informatieborden en extra hekwerk.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier