BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Duinafslag op Ameland

Door de storm en de daarmee samenhangende hoge waterstanden heeft afgelopen nacht op de Waddeneilanden zoals verwacht veel duinafslag plaatsgevonden.

 

Uit visuele inspecties blijkt dat op verscheidene plaatsen langs de kust zand is verplaatst naar het strand en de vooroevers. Op alle eilanden is de veiligheid geborgd. Rijkswaterstaat ziet geen aanleiding om spoedreparaties uit te voeren.

De meeste afslag heeft plaatsgevonden op Oost-Vlieland, Noordwest-Terschelling en Noordwest-Ameland. De afslag van duinen door storm in de winter is gebruikelijk. In de zomermaanden groeien de duinen weer aan. Het zand dat afslaat blijft in het kustsysteem en versterkt het naburige strand of vooroever. Daarnaast monitort Rijkswaterstaat continu de kust en voert waar nodig regulier onderhoud uit aan de kust.

De duinen langs de noordwestkust van Ameland zijn over een lengte van een paar honderd meter flink afgeslagen. Rijkswaterstaat voorziet dat bij nieuwe stormachtige situaties met verhoogde waterstanden het natuurgebied Lange Duinen-Noord gedeeltelijk onder water zal lopen. De veiligheid op het eiland komt hierdoor niet in het geding. De primaire waterkering op het eiland ligt verder landinwaarts en beschermt de bewoners tegen het buitenwater. Het in het natuurgebied gelopen zeewater zal ook geen problemen opleveren voor de aanwezige functies in het gebied. Rijkswaterstaat heeft hierover nauw contact met de NAM, Vitens, natuurorganisaties en gemeente Ameland.

Om te zorgen dat de kust van Ameland op orde blijft, onderhoudt Rijkswaterstaat de kust door regelmatig zand aan te brengen. Zo wordt in het afslaggebied in het vroege voorjaar van 2015 1 miljoen kuub zand aangebracht op het strand bij Ameland-Noordwest, tussen paal 1 en 3. Ook elders langs de kust van Ameland vinden dit jaar en volgend jaar suppleties plaats. Totaal gaat het om ca. 6,5 miljoen kuub zand. Deze suppleties maken deel uit van het reguliere kustonderhoud dat Rijkswaterstaat eens in de 4 tot 5 jaar uitvoert op Ameland.

Na flinke groei van de kust in de jaren ‘20 en ‘80 van de vorige eeuw slaat de kust van Noordwest-Ameland door grootschalige kustontwikkelingen weer langzaam af. Dat komt mede door de invloed van een geul die zich naar de kust beweegt en voor erosie zorgt. Rijkswaterstaat volgt deze ontwikkelingen nauwlettend en doet momenteel onderzoek naar het verdere verloop en de wijze waarop daar het beste met het kustonderhoud rekening kan worden gehouden.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier