BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Wetterskip Fryslân gaat dijk verbeteren

Wetterskip Fryslân gaat de Waddenzeedijk op Ameland verbeteren volgens de wettelijke eisen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Secretarisdirecteur Micha van Akkeren van Wetterskip Fryslân en Jan Huijbers en Piet Heslinga van de aannemerscombinatie Van den Herik Sliedrecht-Jansma Drachten ondertekenden woensdag 17 december het contract voor de uitvoering van dit grote project. De werkzaamheden starten in april 2015 en duren tot het najaar van 2017. De totale projectkosten bedragen 65 miljoen euro. 

De verbetering van de Amelander dijk is een flinke uitdaging. Over een lengte van ruim 16 kilometer wordt de dijkbekleding vervangen. Daarnaast wordt de dijk gemiddeld 35 centimeter verhoogd. Voor de aanvoer van het materiaal is de aannemer afhankelijk van het vasteland. Ruim 800.000 ton klei, zand, breuksteen en granulaat moet naar Ameland worden gebracht. De aanvoer en de wijze van verwerking heeft effect op de omgeving en de natuur. En vanwege het stormseizoen moet grotendeels in de zomermaanden gewerkt worden. 

Voordat de schop de grond in gaat, gaat de aannemer aan de slag met de voorbereiding van de werkzaamheden. In het voorjaar van 2015 wordt een informatieavond georganiseerd voor belangstellenden, waar het waterschap en de aannemer de aanpak toelichten.

Voor de totstandkoming van het dijkverbeteringsplan heeft het waterschap de afgelopen jaren intensief gecommuniceerd met bewoners, eigenaren, belangenorganisaties en overheden. Deze aanpak heeft geresulteerd in een gedragen plan dat nu uitgevoerd kan worden.

De verbetering van de Waddenzeedijk op Ameland maakt deel uit van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma. In dit programma werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) en waterschappen samen om afgekeurde waterkeringen aan de wettelijke veiligheidsnorm te laten voldoen, nu en in de toekomst. 

In totaal gaat het om 88 plekken en bijna 370 kilometer dijk, dam en duin.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier