BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Nieuwe kans voor traditionele windmolen

Al een aantal jaren leeft bij het bestuur van de Vereniging Amelander Korenmolens op Ameland, de wens om molen “de Verwachting” in te zetten bij de winning van elektriciteit. Studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden onder begeleiding van docent Kees Iepema, hebben samen met de vrijwillige molenaars het idee uitgewerkt.

Met financiële hulp van Provincie Fryslân en het Waddenfonds, is de klassieke windmolen nu in staat om wind om te zetten in energie. Zaterdag 18 oktober a.s. wordt dit bijzondere project officieel in gebruik genomen.

Koren en mosterdmolen “de Verwachting” is gebouwd op de plaats waar van 1840 tot 1949 de oorspronkelijke molen heeft gestaan. In 1988 is deze oude stellingmolen herbouwd en weer in gebruik genomen als korenmolen.

In 2002 is de korenmolen uitgebreid met een mosterdmaalderij. Hier wordt op ambachtelijke wijze mosterdzaad gemalen, waarvan een natuurlijke mosterd wordt gemaakt. Deze mosterd dient als basis voor een groot aantal unieke mosterdsoorten en draagt het keurmerk ‘’Amelands product’’.

Anno 2014 is een nieuwe uitdaging gerealiseerd! Studenten van de afdeling werktuigbouwkunde en techniek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hebben samen met de eilander molenaars, een generator geplaatst waardoor de traditionele molen windenergie kan opwekken.

De samenwerking met de studenten kwam voort uit een eerder uitgevoerd onderzoek door de Noordelijke Hogeschool naar golfslagenergie in de aquaria van het Natuurcentrum. Docent Kees Iepema zag ook in het idee om met de traditionele korenmolen windenergie op te wekken een geschikt duurzaamheidsproject voor zijn studenten.

Met hulp van een generator levert de traditionele windmolen elektriciteit aan het net. Hierdoor is de molen energieneutraal. Bezoekers kunnen in de toekomst accu’s van rijwielen opladen met deze duurzame energie. De molen is onderdeel van een keten van bedrijven die Amelander Producten produceren. Langs deze keten wordt een fietstocht opgezet.

De huidige wetgeving maakt het niet mogelijk om hedendaagse grote windmolens op het eiland te plaatsen. Dit project toont aan dat het duurzaamheidsprincipe ook door inventieve oplossingen op kleinschalige wijze nagestreefd kan worden.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier