BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Zoutwinner ter verantwoording

Boren naar zout onder een internationaal erkend natuurgebied, terwijl er op andere plekken zout geloosd wordt als afval, dat vindt de Waddenvereniging in deze tijd niet meer kunnen. De natuurorganisatie heeft daarom een speciale website geopend waarop mensen het bedrijf dat zout wil winnen in de Waddenzee ter verantwoording kunnen roepen.

Op www.foutzout.nl zijn inmiddels honderden reacties binnen gekomen.

De Waddenvereniging verzet zich al jaren op allerlei manieren tegen de plannen om zout te winnen onder de Waddenzee. Het natuurgebied is te belangrijk om op het spel te zetten. De Waddenzee is niet alleen uniek in Nederland, als ons meest ruige en ongerepte natuurgebied, maar ook in de wereld. Nu het Rijk toch ingestemd heeft met een vergunning voor het bedrijf, is de steun van iedereen die het waddengebied een warm hart toedraagt nodig om deze zoutwinning nog te keren.

Geen zout, mooi cadeau

Frisia BV in Harlingen is slechts een klein onderdeel van het veel grotere K+S. Dit wereldwijd opererende mega-concern viert 9 oktober haar 125-jarig bestaan. Via de website www.foutzout.nl wordt opgeroepen om een verjaardagskaartje te sturen naar het bedrijf met de vraag om het Werelderfgoed Waddenzee weer terug te geven aan de natuur. Ook biedt de website de mogelijkheid om een financiele bijdrage te doen om de strijd tegen zoutwinning te ondersteunen. Het geld wordt gebruikt voor de juridische kosten die de Waddenvereniging maakt om de vergunning aan te vechten en wordt dus alleen gebruikt tegen fout zout.

Risico’s en alternatieven

De risico’s voor de natuur van de winning zijn te groot. Wadplaten kunnen dalen, waardoor mogelijk alleen al een kwart van de populatie kanoetstrandlopers in de Waddenzee om het leven komt. Bovendien is zout halen uit het Werelderfgoed Waddenzee volstrekt onnodig. Er zijn voldoende alternatieven voorhanden. Dezelfde zoutlaag waar Frisia in boort, is onder een groot deel van Europa te vinden. Op verschillende plaatsen wordt dit zout zelfs gewoon geloosd. Een voorbeeld hiervan is de lozing in de Eems/Waddenzee, net over de grens in Duitsland. Het zout wordt daar gezien als afvalproduct, dat vrijkomt bij het uitspoelen van gaten voor olie- en gasopslag.

www.foutzout.nl loopt tot de verjaardag van K+S op 9 oktober en wordt gezien als een begin om samen met wadliefhebbers, bewoners en betrokken ondernemers een krachtige vuist te maken tegen ouderwetse mijnbouw in het Werelderfgoed Waddenzee. De actie wordt ondersteund door Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier