• 0519-555100
  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Oude tijden herleven bij de BP plas

Het kan de eilanders niet ontgaan zijn maar er is weer reuring in de omgeving van de BP plas bij Ballum. Eind vorig jaar en begin dit jaar was het met name het opruimen van het vele stormhout. Waarbij een deel opnieuw is ingeplant met eik en berk.

Zoals het nu lijkt slaat dat allemaal mooi aan en beloofd het gebied een mooi gevarieerd bos te worden. Natuurlijk kost dat tijd, maar zoals bekend al het goede komt langzaam.

Door die ontstane openheid valt het gebied daarachter nog meer op. De BP plas, in de jaren 60 ontstaan toen de oliemaatschappij BP op Ameland seismisch onderzoek naar het voorkomen van olie en gas deed. Dit terrein werd toen gebruikt als opslagplaats voor munitie. Rondom deze opslag lag een zanddijk van ruim tweeënhalve meter. De plas is ontstaan toen men zand nodig had voor versterking van de duinen bij Nes, maar heeft uiteindelijk toch de naam BP plas gekregen. Na het beëindigen van deze activiteiten heeft Staatsbosbeheer dit terrein opnieuw ingericht. Een gevarieerd, kleinschalig landschap met een grote variatie aan struiken, open duingrasland en heideveldjes en een moerasje met riet en open water. Menig Amelander heeft nog goede herinneringen aan de plas.

Zoals de BP plas de afgelopen jaren er bij lag verdiende het geen schoonheidsprijs. Er zijn allerlei redenen te noemen waarom er niet eerder wat aan gedaan werd, geen budget, tijd of het verkeerde moment van het jaar, te nat, etc. Maar gelukkig dit jaar kunnen we wel aan de slag om uiteindelijk dat gevarieerde landschap terug te krijgen.

Onlangs is de firma Nagtegaal begonnen met het grote onderhoud. Op dit moment lijkt het een grote ravage, maar over een paar weken is er weer een mooie open plas waar iedereen om heen kan lopen en kan genieten van de natuur. De verwachting is dat de variatie in de planten, struiken en bomen gauw terugkomt. Ook zullen de vogels terugkomen en voor de amfibieën zoals watersalamander en rugstreeppad zal het een mooi thuis worden.

Dus zeer binnenkort kunnen de herinneringen worden opgehaald en wie weet dat er ook nieuwe mooie herinneringen zullen ontstaan.

September 2014, Marjan van Veenendaal


© 2022 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all