Imker Jan Wijnberg uit Hollum is trots op zijn bijenkasten die op het Oerd en aan de Verbindingsweg tussen Hollum en Ballum staan. Amelander honing onderscheidt zich van andere honingsoorten door de zachte, zoete ietwat zilte smaak.

Dennis Ytsma is de trotse eigenaar van de ambachtelijk slagerij in Buren. De slagerij is gevestigd in de lokale buurtsuper. Zijn specialiteit is het echte Amelander Lamsvlees, dat van schapenhouderij ‘De Zoute Weide’ in natuurgebied Nieuwlandsreid wordt betrokken.

In Ballum lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In dit vriendelijke dorp vindt u de aardappelhandel van de familie Blokker. De teelt op Amelander zandgrond geeft de aardappelen een bijzondere smaak. Naast de op Ameland geteelde soorten worden het hele jaar door verschillende soorten aardappelen verkocht.

Sinds een aantal jaren brouwt Doeke Visser Amelander bier aan de Smitteweg in Ballum. De bierbrouwerij is een ambachtelijke brouwerij. Dit houdt in dan er vóór en tijdens het brouwproces niet wordt ingegrepen bij het brouwen. Het Amelander leidingwater wordt voor het brouwproces ook niet aangepast.

Middenin het dorp Nes wordt al vanaf 1725 boord gebakken door bakkerij de Jong. Sinds enige jaren kunt u in de naastgelegen conditorei genieten van alle zelf gemaakt produkten. Sinds enige jaren is daar ook Amelander roggenbrood bij gekomen. Het vervaardigen van het roggenbrood gebeurd door een hiervoor opgeleide roggenbroodbakker.

Wie al het goeds van Ameland proberen wil moet zeker de kaasboerderij van Robert van der Meulen en Siplonia Vaas bezoeken. In de polder tussen Ballum en Hollum aan de kruising Pietje Miedeweg en Ridderweg wordt op traditionele wijze kaas van verse melk gemaakt.

In de koren- en mosterdmolen “De Verwachting” in Hollum wordt op ambachtelijke wijze mosterd gemaakt. Het mosterdzaad wordt op Ameland verbouwd en in de molen tot mosterd vermalen. Er worden verschillende soorten mosterd gemaakt zoals honingmosterd of mosterd met knoflook of mosterd met peper of mosterd met cranberry’s.

In het centrum van het pittoreske dorpje Nes is Vishandel Metz gevestigd. Bij hun kunt u terecht voor de Amelander Harderfilet.De Harders worden door een Amelander visser op ambachtelijke wijze gevangen, met staande netten.

4kontour-vastgoed-banner.png1Kienstrabouwbedrijf.jpg5sparmanje.jpg7bg-logo1-1.gif6vpva.png2amelanderhistorie.jpg3Huize-Miedema.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all