Wanneer je, zoals de Amelanders, eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont, ontstaat er een heel eigen cultuur. Wat dat precies inhoudt en hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd, ontdekt u in en rond het Cultuur-Historischmuseum Sorgdrager.

Het lijkt romantisch, maar was in feite één grote strijd om het bestaan: het leven van de boeren op het oude Ameland. Hoe dat leven er precies uitzag ontdekt u in het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.

Het reddingwezen op Ameland kent een rijke historie. Het reddingstation in Hollum groeide uit tot een van de bekendste in Nederland. Het zijn de paarden die dit reddingstation zo bijzonder maken. Tot en met 1988 werd de reddingboot door paarden in zee gebracht.

De Ballumerbocht is de oude haven van waaruit vroeger de beurtschippers hun goederen aan wal brachten. In vroegere tijden met zeilschepen en later met motorvrachtboten werden levensmiddelen en andere goederen via de Ballumerbocht aangevoerd.

De Noordzee is heel bijzonder en het werelderfgoed de Waddenzee zelfs uniek in de wereld. Dat komt door een unieke combinatie van bijzondere landschappen met elk hun eigen planten- en dierenwereld.

Een van de bekendste Ballumer ondernemers is Tjeerd Nobel. Hij is begonnen als fietsverhuurder en sinds kort ook museumeigenaar. De door de jaren heen vergaarde oude auto’s, oude fietsen en andere oude spullen heeft hij ondergebracht in een schitterend particulier museum.

1Kienstrabouwbedrijf.jpg4kontour-vastgoed-banner.png5sparmanje.jpg6vpva.png7bg-logo1-1.gif3Huize-Miedema.png2amelanderhistorie.jpg

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all