Ballum heeft van alle Amelander dorpen waarschijnlijk de meest roemruchte historie. Van ongeveer 1450 tot 1680 regeerde de familie Cammingha vanuit dit dorp over Ameland als was het haar persoonlijk bezit.

Jelmerastate en Baarhuisje

Op de plaats van het huidige gemeentehuis stond het slot van deze familie, de zogenaamde Jelmerastate, compleet met toren en boomgaard. In het gemeentehuis, waarvan het ontwerp duidelijk naar het vroegere slot verwijst, zijn enkele gebruiksvoorwerpen uit de Jelmerastate tentoongesteld en hangen ook diverse afbeeldingen van het slot. De Jelmerastate werd in 1829 afgebroken. Puin van het slot werd gebruikt voor dijkversteviging op Terschelling!

In het baarhuisje op de begraafplaats achter het gemeentehuis ligt de indrukwekkende grafsteen van Wijtzo van Cammingha, een van de Heren van Ameland. De grafsteen werd door beeldhouwer Vincent Lucas uit Franeker vervaardigd. Oorspronkelijk was de grafsteen onderdeel van de vloer van de slotkapel, die op de plaats van het huidige baarhuisje stond.

Monumentale preekstoel

De in het dorpscentrum gelegen Nederlands Hervormde Kerk stamt uit 1832, het jaar waarin de slotkapel werd afgebroken. Vrijwel het gehele meubilair dat vanuit de slotkapel naar de kerk werd overgebracht, is in de loop der eeuwen verloren gegaan. Alleen de monumentale preekstoel is bewaard gebleven.

Een legende wil dat de preekstoel vervaardigd is door Amelander walvisvaarders die met houtsnijwerk de tijd aan boord probeerden te doden. In werkelijkheid werd de preekstoel in 1604 door Claes Jelles voor de Grote Kerk in Harlingen gemaakt en in 1771 naar Ameland overgebracht. De preekstoel behoort tot de oudste in Nederland waarvan de maker en het jaartal bekend is.

Nederlands Hervormde Kerk

De Nederlands Hervormde Kerk is niet het enige godshuis in Ballum. Aan de zuidzijde van het dorp staat de Doopsgezinde Kerk uit 1883.

Vliegveld

Iets ten noorden van Ballum bevindt zich het Vliegveld Ameland. In de zomermaanden worden hier rondvluchten gemaakt en kunnen echte durfals een cursus parachutespringen volgen. Ballum beschikt ook over een kampeer- en bungalowpark (Roosdûnen) en een openluchtzwembad.

Schilderachtig dorpje

Ballum is vooral een schilderachtig dorpje. Wanneer je door de Camminghastraat met zijn statige iepen en prachtig gerestaureerde commandeurswoningen loopt, kun je je voorstellen waarom de Heren van Ameland Ballum als hun residentie kozen! De plek waar nu het gemeentehuis is gevestigd.

Voor meer informatie over Ballum klik op deze link

2amelanderhistorie.jpg4kontour-vastgoed-banner.png6vpva.png7bg-logo1-1.gif5sparmanje.jpg3Huize-Miedema.png1Kienstrabouwbedrijf.jpg

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all